4 начина да отгледате естествено бебе

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Прекрасно е да гледаме децата си колкото може по-естествено, но какво всъщност означава естествено? Дали означава да забравим за всички изкуствени материи в дома си? Да преминем на гранола и тофу или да заживеем в естествено стопанство сред природата, където сами да отглеждаме храната си? Не, бъдете спокойни. Естествения начин на живот не е въпрос на „Всичко или нищо“ и за да живеете по този начин не е нужно да загърбвате изцяло своя начин на живот. Ето няколко съвета как да направите живота си по-здравословен и близък до природата, там където сте:    


Храната: от фермите за органична храна до кърменето. 

vegetables_wood_table

Ако въобще някога искате да започнете да се храните здравословно, родителството е моментът, в който да поставите началото. Бременните жени и кърмачките трябва да направят диетата си ако не изцяло, то поне преобладаващо органична. Това не означава да започнете да купувате само и единствено скъпи органик продукти от супермаркетите, а и да потърсите такива в близките села, в градината на баба, по пазарите, където винаги има сергии на разни възрастни хора, предлагащи продукти от двора си. Това, което науката знае със сигурност до момента е, че пестициите могат да убиват мозъчни клетки, дори приети в малки количества. Затова, потърсете начини да снабдявате дома си с чисти хранителни продукти.

Други задължителни стъпки, които трябва да предприемете, ако сте бременна или кърмеща майка, е да приемате „правилни“ мазнини, които представляват добра храна за развиващата се нервна система на детето или бебебто. Това означава дълбоководна риба, лешници, тиквени семки, и тофу (внимавайте откъде си го набавяте, защото то може да бъде генно модифицирано). И не забравяйте да пиете по поне 8 чаши вода на ден, за да хидратирате тялото си. Ако кърмите, изпивайте по 1-2 чаши вода на всяко кърмене.

За бебето: кърмата е най-добрата възможна храна. По-органична от нея не бихте могли да му осигурите. Разбира се, не всички майки кърмят изключително, затова ако храните бебето си изцедена кърма или с адаптирано мляко, подбирайте шишетта за хранене внимателно: без bpa (бисфенол А – химикал, който се съдържа в пластмасовите съдове, който може да увреди хормоналната система на детето, тъй като има естрогено-подобнен ефект върху тялото). Бисфенол а се съдържа и в някои биберон-залъгалки, чесалки за зъби и подобни продукти. Затова проверявайте всеки един пластмасов продукт, който купувате на бебето си.


Въздухът: смес от вредни изпарения

garden_loft

Въздухът в дома ви  може и да не изглежда замърсен, но е: заради изпаренията от всички почистващи препарати, които използвате, вторичен пушек и изпарения от мебелите, направени от дребни дървесни частици. Затова трябва да ограничите колкото се може повече от тези „екстри“: не позволявайте на никой да пуши у вас, избягвайте агресивните почистващи препарати. Най-добрата защите срещу всякакви вредни изпарения във въздуха, е една и е много проста: внасяте това, което е отвън в дома си колкото може по-често. Не се тревожете за полените и ефекта им върху малките бебета. Специалистите твърдят, че малки количества полен могат да бъдат дори полезни за мъниците. Изследваниятя сочат, че ако детето посещава различни ферми през първата си година, е много по-малко податливо на различни алергии.

Друг начин да пречистите въздуха в стаята си: зелените растения. Стайните цветя са огромен плюс за вас и чистия въздух в дома си. 

Препаратите за почистване: проверете магазините за органична козметика. Повечето предлагат различни скъпи препарати, но можете да намерите и такива на добри цени, не много по-високи от цените на традиционните вредни препарати. Друг начин да използвате естествени почистващи препарати, е да надникнете в хладилника или килера си – там има оцет (антисептик, който убива много бактерии, вируси и мухъл); водородния пероксид е също безвреден препарат, с който можете да дизенфекцирате различни повърхности в дома си. Ако сипете оцет и водороден пероксид в две различни спрей бутилки и ги използвате заедно при почистването, ще си осигурите безвреден и ефективен препарат за почистване. Други естествени поистващи средства са: сода бикарбонат (за почистване на печката и котлоните от загорели мазнини); лимон (който убива домашните бактерии и премахва ръжда от медни съдове и стоманени тигани и тенджери).


Кожата: външната обвивка

eco_cosmetics

Внимавайте с продуктите, които слагате на кожата си, докато сте бременна или кърмите и, разбира се, внимавайте какво слагате на кожата на бебето си! Много овлажнители и слънцезащитни продукти съдържат консерванти и парабени. Проучванията сочат, че те се абсорбират през кожата и могат да бъдат открити в тъканите на млчените жлези. Въпреки, че все още не е доказано, че парабените директно причиняват рак, е добра идея да сте нащрек за тях в козметиката си, ако сте бременна или кърмите. Химическите добавки в козметиката могат ра раздразнят кожата ви и да предизивкат алергична реакция. Избягвайте слънцезащитни продукти, в които химикалите са преобладаващи или са основна активна съставка. Вместо тях, използвайте такива, които разчитат на различни елементи – като титан и цинк. По същия начин, избягвайте овлажнители, които съдържат „парфюм“ на етикета си. Това е дума, зад която могат да стоят голяма група от добавки. Тъй като производителите не са задължени да разкриват съставките на продуктите, описани по този начин. Да, много е хубаво да използвате ароматна козметика, но ако залагате на такава, нека поне бъде ароматизирана с естествени етерични масла.      


Микробите: не са толкова страшни

eco_home_cleaning

Ето и добрата новина: в категория „За какво да не се притесняваме“ поставяме и… микробите! Да! Точно така! Повечето новоизлюпени родители се притесняват излишно за микробите. В общи линии, те не са опасни. Затова, вкъщи не е необходимо да тичате след тях с дезинфектант и да бършете навсякъде. Разбира се, внимавайте винаги когато наоколо има болни децаили възрастни, като например пред лекарския кабинет. И, разбира се, че има смисъл да почиствате предмети, за които знаете, че ще попаднат в устата на бебето, но в крайна смета, вече знаете, че някои препарати могат да бъдат доста по-вредни за бебето ви отколкото микробите. Затова се придържайте към гореспоменатите методи на почистване и хигиена, за да осигурите на детето си максимално естествена среда, в която да „информират“ имунната си система за естествените врагове на здравето, като същевременно му спестявате придобивките на съвременния свят, като супер ефективните препарати, модерни и нови мебели, пластмасови играчки и биберони и прочее, които би трябвало да ни осигуряват удобство, но всъщност заедно с него, ни носят и други елементи, от които не се нуждаем.  

Автор: Шaрлот Латвала


Прочетете още:

girls_pillow_shutter  9 идеи за здраво дете

eco_home_cleaning  7 почистващи средства, които вече имаме в къщи

pink_leafs  Занимания сред природата

nappies_colour  Еднократните пелени

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,430 преглеждания

Comments are closed.