Еднократните пелени

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

nappies_colour

Темата за еднократните пелени се е повдигала не еднократно в публичното пространство и дори става все по-нашумяла. След появилите се дискусии, повече информация и подробности за начина на производство на еднократните пелени, все повече жени търсят други начини да осигурят сухо дупе за бебето си. Една от новите тенденции, които бабите ни познават добре, се нарича естествена бебешка хигиена (ЕБХ). Други майки избраха многократните пелени, а трети се върнаха към добрите стари памучни пелени за повиване на бебето.

Преди да изберете как ще повивате своето бебе, има някои неща, които трябва да научите за пелените за еднократна употреба, които повечето производители ви спестяват, но за сметка на това ви уверяват, че техните пелени се грижат по неповторим начин за здравето на вашето бебе. Нека видим какво друго получаваме в „пакета“ грижи, заедно с иначе удобния за използване еднократен памперс.

Нашите приятели от център „Естественин идеи“ са систематизирали по-важните факти в тази чудесна статия: 

„Замисляли ли сте се от какво са направени пелените за еднократна употреба? Как са толкова бели? Как успяват да попият толкова много?

Пелените за еднократна употреба са направени основно от мека, пухкава маса, произведена от химически обработени дървесни влакна. Дървесинната каша преминава през избелващ и омекотяващ процес, като се излага на избелващи агенти на базата на хлор, като хлорен газ и хлорен диоксид.

Тези методи за производство на хартия произвеждат многобройни токсични химически отпадъчни продукти, които се освобождават в околната среда по време на производството. По време на производствения процес се произвеждат и субстанции наричани органохлориди.

Това са опасни, нежелани странични продукти. Те се намират в големи количества в отпадните води, които се изливат в околната среда, и остават в малки количества в самия хартиен пух.

Един от най-известните органохлориди е диоксиновата група. Диоксинът е известен като най-токсичната субстанция произвеждана някога и се свързва с родилни дефекти, спонтанни аборти, рак и генетични увреждания. Никой не знае точно колко излагане на диоксин е необходимо, за да се развие заболяване. Той е токсичен в много малки количества.

Друг химикал, който просто не трябва да присъства в бебешките пелени е sodium polyacrylate. Тази субстанция се намира в пухкавия слой на пелените за еднократна употреба и превръща урината на вашето бебе в гел. Sodium polyacrylate може да абсорбира течност 100 пъти по-голяма от собственото му тегло, ето защо се използва за производството на силно абсорбиращи пелени. Използването на Sodium polyacrylate се свързва със Синдрома на токсичния шок при употреба на тампони. В миналото употребата на този химикал се е свързвала с много силен обрив от пелени, кървене от перинеумната и скротумна тъкан, тъй като извлича течности толкова силно, че олющва човешките тъкани. Няма независимо дългосрочно проучване от какъвто и да е вид, който да определи въздействието във времето от контакта между тази субстанция и уязвимата генитална тъкан.

В сравнение с 5,000 бр. пелени за еднократна употреба за периода, в който едно дете използва пелени, една или две дузини многократни платнени пелени представляват сигурна и отговорна алтернатива за здравето на вашето дете.“

 

Преведено от www.mother-ease.com

Статията е любезно предоставена от Център Естествени идеи


Още по темата:

baby_nappies  10 причини да използваме многократни пелени

baby-potty-EBH_550x380  Бебе без памперс

0ad2f95c5e7f769e843d444699055e63_big  Какво знаем за бебето

61c76795ab3b22d15ab36581e631f8a4_big  Грижа за кожата на бебето



 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,021 преглеждания

Comments are closed.