Занимания сред природата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

pink_leafs

Природата е е съвършеният източник на естествена красота. И е навсякъде. Топлите месеци са времето, в което да покажем на децата си как да откриваме и създаваме красиви моменти, докато сме навън, под слънчевите лъчи. Всичко, от което се нуждаем е меко одеало и въображение.

Събиране и разпиляване на естествени конфети
През пролетта цъфтят невероятно красиви дръвчета. Не знаем имената им, но в парковете е пълно с тях, а по земята са разпилени цели купища красиви листенца. Когато изсъхнат, те имат много приятна хартиена текстура, а някои запазват красивия си вят. Ние ги събираме в торбички и след това ги използваме като естествени конфети – за градински партита, за рожденни дни на открито или дори без повод, просто намираме високо място, откъдето да ги пуснем и да ги наблюдаваме как се разпиляват красиво наоколо.

Издухване на глухарчета
Те са навсякъде и са толкова романтични. А ако всички едновременно съберем по няколко и ги издухаме едновременно, те започват да летят и всичко за миг става приказно красиво.

Собствена цветна градина
Не обичаме да късаме живи цветя, но можем да покажем на децата как се създава цветна градинка. Ако нямаме двор, то балконът е идеален терен. А децата толкова обичат да ни помагат и да ровят в саксиите, нали? Ако внимателно им обясним как живее всяко цвете и от какво има нужда, детето лесно ще се превърне от малък дявол в помощник в грижата за цветята.

Маска от цветни листенца
Докато сме на пикник на някоя тиха полянка, можем да се огледаме за интересни цветчета и да си направим маски от тях. Покажете на детето кака да се забавлява и вижте на какво е способно въображението им.

Венец от маргаритки
Не, не обичаме да късаме живи цветя, но не можем да спестим на детето си удоволствието да може да си направи само цветно венче. Да им покажем как сме се забалвявали като деца. Може би ще научат още нещо за нас.

Ферма за охлюви
На по-сенчестите и влажни места се намират тези безобидни същества, които дори можем да опитомим за малко. Да обясним на детето къде и как живеят охлювите и с какво се хранят. Да направим къщичка за охлюви в кутия за обувки и да научим детето да ги храни с марули и трева – поне за няколко дни, а след това да ги пуснем отново навън.

Градинка в яйчени черупки
Да засеем семена (например подправки) в черупки от яйца. Това е чудесна великденска украса, а и добър урок за наследника за това как се ражда част от храната ни.


purvi-rojden-den   Какви игри могат да се играят на първия рожден ден на детето?

dete%20pravi%20limonada   Забавни игри, развиващи ума на детето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Развитие

4,359 преглеждания

Comments are closed.