Защо да медитираме и как да бъдем добри родители

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

meditacia-roditeli-deca

Какво е медитацията всъщност?

Медитацията е универсално средство – техника, с която тренираме ума и разширяваме съзнанието си. Тя е състояние на осъзнат покой за постигане на физическо, емоционално и духовно развитие.
Медитацията е всеобхватна. Тя преминава отвъд всички разделения поставени от религията, държавата или културата. Това е дар към човечеството, с който  се достига духовно състояние на безкрайност, неограничено от идентичностите. Тя е единственото средство за завръщане към чистотата.

Модерният ни начин на живот е силно повлиян от негативни емоции като гняв, омраза, страх и други. Тези човешки емоции имат подчертана склонност да се удвояват и разпространяват. Отрицателните емоции формират трайни впечатления и създават несигурност на индивида и в обществото. Всичко това се отразява от нас към нашите деца, независимо на каква възраст са, дори и все още да са в нашата утроба.

Медитацията ни помага да преодолеем тези емоции, да  постигнем състояние на умиротвореност, спокоен ум и здраво тяло без стрес. При ежедневна практика човек се трансформира в непоклатима личност. С увеличаване на броя на хората, които са невъзмутими, спокойни и здрави, се получава социална промяна, която позволява на хората в обществото да се изпълнят с доверие, щастие и удовлетворение.

Професията ‘майка’ никога няма почивен ден и няма пенсионна възраст. Децата завинаги остават наш приоритет. След седемгодишна възраст, те започват да изучават подробно света, и всичко, което видят и чуят се записва в тяхната ‘библиотека’ от знания и открития. Като тийнейджъри, преминават през период на трансформация, често придружавана с резки смени в настроението, избухвания, нездравословни хранителни навици, трудности в ученето и фокусирането върху определени задачи и т.н. През всички тези моменти, децата попиват нашата енергия, нашите действия и реакции спрямо тях, като това може да доведе както до фундаментални ползи, така и до евентуални травми, които несъзнателно им създаваме.

Добрият родител е спокойният родител – този, който винаги намира време внимателно и с грижа да подхожда към детето си във всяко  отношение. Ето защо всичко започва от нас. Тези уроци остават у децата за цял живот, внедряват и подхранват ценностите, които формират  основата на тяхната личност.
Няколко минутки медитация всеки ден могат да намалят всички видове стрес. Около 15-20 минути, прекарани в медитация сутрин и вечер значително подобряват емоционалното ни състояние и баланс.

Медитирайки, ние се намираме в най-доброто си състояние. Безусилна медитация като Сахадж Самади ни осигурява дълбока почивка само в рамките на 20 минути неправене на нищо. Медитацията освобождава стреса от ума ни,  така че да даваме 100% когато сме с децата си.

В случай, че сега сме решили да започнем с медитацията и да я приветстваме в своето ежедневие, както за свое добро, така и за доброто за нашите деца, най-добрият начин е това да се случи с помощта на духовен учител.

Съвсем скоро един от най-уважаваните и признати хора в света на йогата и медитацията в световен мащаб – Шри Шри Рави Шанкар идва в България за да ни преподаде единствения по рода си Мастърклас – “Разкриване на безкрайността”, подходящ и за начинаещи. Събитието ще се проведе в рамките на два дни на 28 и 29 Януари от 19:00ч. в зала 1 на НДК.

През последните 38 години Шри Шри Рави Шанкар пътува и преподава семинари по цял свят. Основаните от него международни организации (сред които най-известни са “Изкуството да живееш” / The Art of Living и “Международната асоциация за човешки ценности” / The International Association for Human Values) са докоснали и променили живота на над 370 милиона души в 156 страни, както в сферата на йога, така и чрез хуманитарни и социални проекти.

“Разкриване на безкрайността”, или както се нарича на Санскрит – “Вигян Бхайрав”, е древен ведически ръкопис, който разкрива 112 техники за медитация. Шри Шри Рави Шанкар ще ни отведе на пътешествие в света на абсолютната хармония и безкрайност, ще ни преподава на разбираем и достъпен език, така че да открием най-ефективната и достъпна за нас техника, която да ни служи ежедневно за по-добро качество на живот. Семинарът ще бъде проведен в много приятна и ведра обстановка, но той ще бъде изключително трансформиращо преживяване, след което няма да бъдем същите.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

377 преглеждания

Comments are closed.