Вкусни рецепти за деца на възраст от 8 месеца до 2 години

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Темата за детското хранене е особено актуална в последните дни, в които отново се заговори за промяна на менютата в детските ясли и градини. Намеренията са повече от прекрасни – без пържено, без трансмазнини, без рафинирана захар, оцветители, консерванти и овкусители. Но, докато това се превърне в реалност, на ход сме ние – родителите – да готвим у дома вкусни и полезни храни за нашите мъници, защото те заслужават най-доброто!

Нови правила за храненето на децата в яслите и детските градини

Следващите рецепти са да най-малките, повечето от които все още не посещават детски заведения, но които бавно и полека преминават към обща храна.

***   ***   ***   ***   ***   ***   ***

ПРОЛЕТНА ЗЕЛЕНЧУКОВА КРЕМ СУПА

supa

Тази рецепта е подходяща за деца на възраст над 1 година.

Необходими продукти:

2 средно големи пресни картофа
400 грама тиквички
1 скилидка чесън
1/2 чаша зеленчуков бульон
масло или зехтин

Приготвяне:

Обелете и нарежете картофите и тиквичките на малки кубчета. Поставете зеленчуците в тенджера, покрийте с вода и добавете скилидка чесън. След като се сварят добре, преместете готовите зеленчуци в блендера, добавете малко бульон от варенето и пасирайте до идеална гладкост. Можете да прибавите бучка масло или 1 с.л. зехтин. Преди да сервирате, поръсете с малко настъргано обезсолено краве сирене и да добавите няколко крутончета.

ЗЕЛЕНЧУКОВ МУС С ПУЕШКО

tikva-i-brocoli

Тази рецепта е подходяща за деца на възраст от 8 месеца нагоре.

Необходими продукти:

50 гр. пуешко филе
80 гр. броколи
80 гр. тиквичка
зехтин

Приготвяне:

Сварете пуешкото филе и зеленчуците до пълна готовност, след което ги пасирайте в блендера до идеална гладкост, прибавете 1 ч.л. зехтин. Поднесете ястието топло.

ШНИЦЕЛИ БЕЗ МЕСО

vegan-shniceli

Тази рецепта е подходяща за деца на възраст над 1 година.

Необходими продукти:

2 яйца
1 морков
2 картофа
1 тиквичка

Приготвяне:

Сварете 1 яйце и го настържете на едро ренде. Морковите и картофите настържете на ситно и добре отцедете отделения сок, след това смесете с настърганата тиквичка и разбъркайте сместа добре. Разбийте другото сурово яйце и го добавете към останалите продукти. Така приготвената смес оставете за половин час в хладилника. Разбъркайте отново сместа и оформете малки шницели с ръце. Изпечете ги на фурна за 20 минути при температура 180° C.

КАРТОФЕНИ ЗВЕЗДИ

zvezdi

Тази рецепта е подходяща за деца на възраст над 1 година.

Необходими продукти:

За тестото:
500 гр. брашно
70 мл. растително масло
1/2 ч.ч. вода
щипка сол

За пълнежа:
1,5 кг. картофи
200 мл. прясно мляко
70 гр. масло

Приготвяне:

Пресейте брашното, добавете растителното масло и водата и замесете средно меко тесто. Завийте го в прозрачно фолио и го оставете в хладилника за 30-40 минути. През това време можете да си приготвите пълнежа по следния начин: обелете и сварете картофите, след това ги отцедете от водата и прибавете млякото и маслото, така че да получите гъсто пюре.
Извадете охладеното тесто и го разточете на кора, дебела 4-5 мм. С помощта на метален ринг или обикновена чаша изрежете правилни кръгове. Поставете в средата на всеки кръг от гъстото пюре е прищипете тестото, така че да се получат звездички, а плънката да остане в вътре. Подредете готовите картофени звезди в тавичка, върху хартия за печене. Изпечете до приятен златист цвят за около 20 минути на 180° C.

ФИЛЕ, ЗАПЕЧЕНО С ПРАСКОВИ И СЛИВИ

file-i-plodove

Тази рецепта е подходяща за деца на възраст от 8 месеца нагоре.

Необходими продукти:

300 грама пилешко или пуешко филе
4 праскови или нектарин
3 сливи

Приготвяне:

Посолете съвсем леко месото, покрийте с алуминиево фолио и изпечете на фурна за около 25 минути.
Измийте плодовете и извадете костилките, след което ги нарежете на четвъртинки. Добавете ги при вече опеченото месо и запечете ястието за още 15 минути, без да го покривате с фолиото. При печенето плодовете отделят плодов сок, не го изливайте, той прави месото много крехко и сочно. След като извадите ястието от фурната, можете да добавите малка лъжичка захар или мед – за по-големите деца, а след това го покрийте за още десетина минутки с фолиото, за да стане още по-меко месото и да поеме от плодовите сокове. Тази рецепта от месо и плодове е доста необичайна, но децата много я харесват заради сладкия плодов вкус.

 

БАНИЧКИ С ЯЙЦА

banichki

Тази рецепта е подходяща за деца на възраст над 1 година.

Необходими продукти:

5 твърдо сварени яйца и 1 сурово
галета – обикновена или от картофени люспи
ситно накълцани зелени подправки, перца от лук и настърган чесън
настъргано бяло сирене или кашкавал – няколко супени лъжици, но не е задължително

Начин на приготвяне:

Настържете твърдо сварените яйца, добавете суровото и разбъркайте добре с вилица. Прибавете оставалите съставки и оставете сместа за 15-20 минути в хладилника. След това оформете малки топчици, които оваляйте в панировката. Изпечете върху хартия за печене за около 15-20 минути на 160°, докато баничките получат приятно златист загар.

ПЪЛНЕНИ ЯБЪЛКИ

qbulki

Тази рецепта е подходяща за деца на възраст от 7 месеца нагоре.

Необходими продукти:

2 ябълки (най-добре изберете жълти)
4 предварително накиснати във вода за няколко часа сини сливи

Начин на приготвяне:

Измийте ябълките, подсушете ги, отрежете муцунката и издълбайте вътрешността. В образувалата се кухина поставете от сините сливи, прибавете по 1-2 с.л. вода и покрийте с капачетата. Изпечете десерта на 150° С за около 30-40 минути. Сервирайте, нарязан на малки парченца или пасирайте на пюре, ако детето е все още малко и не може да дъвче.

 

Рецептите са от www.moirebenok.ua
Снимки: instagram @ nataly _consultant

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,016 преглеждания

Коментирай

Трябва да сте влезли в профила си, за да коментирате.