Нови правила за храненето на децата в яслите и детските градини

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

decata-i-ihranata-k

Три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично трябва да има в менютата на детските градини, и пълна забрана за пържени храни, както и без ястия и закуски, съдържащи напълно или частично хидрогенирани мазнини, наред с това да се ограничи добавената сол и захар в храната на децата – това са предвидените нови промени в наредбата за храненето на децата в детските градини, качени за съгласуване от здравното министерство.

Новите правила целят да хармонизират условията за хранене на децата с най-новите европейски изисквания, световни препоръки и национални правила. С промените в наредбата ще бъдат намалени калориите в дневното меню в детските градини – среднодневния прием на енергия при децата от 3 до 4 година пада от 1570 ккал/ден до 1350 ккал/ден, а при по-големите между 5 и 7 година се намалява от 1770 до 1600 калории на ден. Целта е да се намали честотата на свръхтеглото и затлъстяването.
Въвежда се изрично изискване консумацията на мазнини да бъде в границите 25-35% от енергийната стойност на храната. Приемът на добавени захари трябва да се ограничава до 10% от енергийната стойност на храната, оптималният прием е до 5% за деня. Приемът на готварска сол с всички храни и напитки трябва да се ограничава, като адекватният прием е 3 грама на ден, а горната граница – 4.5 грама на ден.
Новите изисквания вече включват и даването на пресните зеленчуци, а не само плодове към задължителното меню. Изрично се посочва, че те не могат да съдържат добавена захар или сол.
Напълно се забранява предлагането на пържени храни.
Вместо 100 процента натурални сокове се изисква соковете да са прясно изцедени или стерилизирани. Нектарите трябва да са без добавена захар и изкуствени подсладители. В менюто се включват напитки от пасирани плодове или зеленчуци (смути), поотделно и в смес с прясно/кисело мляко и други.

Изисква се още консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители, а мармаладите от плодове и конфитюри с плодово съдържание трябва да са с “екстра качество”.

Бъдещата наредба запазва правилото за всекидневно включване в менюто на най-малко 350 грама кисело или прясно мляко и на най-малко 35 грама сирене или кашкавал. Въвежда се обаче изрично изискване сирена, кашкавал, извара и други млечни продукти да са произведени от краве мляко, сиренето да е със съдържание на готварска сол до 3.5%, а кашкавалът – до 3%.

Не се допуска предлагане на подсладени пресни и кисели млека, освен когато млеката са с добавен плодов компонент, какао, овесени ядки, като подслаждането трябва да е с натурални подсладители. Не се допуска предлагане на прясно, кисело мляко и млечни продукти с изкуствени подсладители, оцветители, консерванти, ароматизанти и имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко.
Ново изискване е месото и месните продукти да не са били замразени, а само охладени. И да са със съдържание на сол не повече от 1%. От месните продукти се допускат шунка и филе без съдържание на механично отделено месо и формовано месо.
Ще се допуска сервирането само прясна риба, отпада възможността по изключение тя да е замразена или консервирана. Не се допуска предлагане на миди, стриди, калмари, октоподи, раци, скариди и подобни.
Хранителният режим се разделя на две части – за децата на 3-4 години и за тези между 5 и 7, за да се предвидят специфични количества от продуктите.
Децата, нуждаещи се от диетично хранене, вече ще трябва да имат поставената медицинска диагноза и лекарски указания за хранителния режим, който детските градини ще трябва да изпълняват.
FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

26,005 преглеждания

Comments are closed.