• Няма категории

В сезона на кестените

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

kesteni

Сезонът на кестените е! Затова им се насладете и пригответе нещо интересно с тях, много полезни и вкусни са.

Нека първоначално направим уговорката, че в случая става дума за сладкия кестен – този, който е годен за ядене. Той не е видът кестен, срещащ се през есента из улиците на целия град. Това е ядлив вид кестен и неслучайно се нарича сладък – защото вкусът му е приятен и благодатен за различни кулинарни приложения. А другият вид кестен – който пада постоянно от красивите дървета и има атрактивни цветчета, е много приятен като визия, но горчив и невкусен. Дивите кестени се използват за приготвяне на лекарства и козметика.

Произход

Казват, че родината на кестените е Мала Азия. Други мнения посочват Кавказ и Балканите. По-важното е, че той е много древно растение и полезните му съставки и свойства са известни отдавна. Те не са останали незабелязани, тъй като за тях споменават още Вергилий, Плиний и Теофраст.

Чудите се какво точно предствляват кестените?

Те всъщност са ядки. Но почти по нищо не си приличат с традиционните ядки, които сме свикнали са консумираме.

Какви полезни вещества съдържат те?

Като начало – не са мазни, а много бедни на мазнини, както и на белтъчини. Но за сметка на това са богати на въглехидрати. Имат високо съдържание на витамин C, почти колкото в лимона. А тъй като този витамин помага и за образуването на колаген, който пък е важен за доброто състояние на кожата, съответно кестените спомагат за по-добър вид на кожата. Освен това съдържат витамините B2, B1 и A, както и различни антиоксиданти и фибри. Калорични са (около 200 калории на 100 грама), но т.нар. полезни калории не бива да ни смущават. Кестените съдържат калий, фосфор, магнезий, калций, натрий, желязо, микроелементите мед, флуор, силиций. В тях се открива и сериозно количество лецитин, който е важен за паметта, предпазва от сърдечно-съдови болести, улеснява метаболизма и действа антистресово.

Консумиране в суров вид? 

Друга важна особеност на този вид ядки е, че те не бива да се консумират сурови, защото в суров вид съдържат високо ниво на танинова киселина, която предизвика смущения в храносмилането.

Как да изберем хубави кестенови ядки?

Здравите и сочни кетсени не са изгнили или размекнати. Кестенът няма нужда от узряване, той не е плод. Затова е необходимо да е твърд и тежък – така ще познаете, че е пресен. Кухите кестени са стари и некачествени. Добре е да съхранявате тези ядки на по-ниски температури.

Как да си приготвим вкусни кестени?

Любопитно е, че във Франция и някои средиземноморски страни кестените са много по-разпространени и намират достойно приложение в националната кухня. В Европа за най-големи потребители на кестените в кулинарията се смята именно Франция, както и Италия и Испания. Затова тяхното дърво се е наричало „дървото-хляб” – защото от неговите плодове са се приготвяли брашно, хляб, каша. Днес кестенът редовно намира място на празничната трапеза – захаросаните кестени например са десерт, без който честването на Коледа във Франция е немислимо.

Тези ядки имат интересен вкус. Предлагат много разнообразни възможности за приготвяне и се съчетават чудесно както в сладки, така и в солени ястия. Смята се, че най-добре си подхождат с протеини – да речем месо.

Кестените са много вкусно, но и деликатно ястие. Приготвянето им не е трудно, но е добре да знаете няколко базови правила, които ще ви помогнат за направата на наистина апетитни кестени. Вижте нашите кулинарни предложения с кестени тук.

Добър апетит!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

8,040 преглеждания

Comments are closed.