• Няма категории

Шоколадови мъфини

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

mufini

Продукти за 24-26 броя:
За пълнежа:
110 гр. пудра захар
170 гр. фъстъчено масло
4 супени лъжици краве масло (около 80 гр.)
1/2 чаена лъжица ванилова есенция

Всички съставки се разбиват добре с миксер и се оформят малки топчета (най-малко 24-28 броя), които се подреждат върху хартия и се прибират в хладилник до употреба.

За мъфините:
185 гр. брашно
80 гр. неподсладено какао
1 чаена лъжица сода бикарбонат
1/4 чаена лъжица сол
230 гр. заквасена сметана
2 супени лъжици прясно мляко
1 чаена лъжица ванилова есенция
8 супени лъжици масло (около 160 гр.)
300 гр. захар
2 големи яйца

В купа се смесват брашното, какаото, солта и содата и се пресяват. В друга купа се смесват заквасената сметана, млякото и ванилията. Маслото и захарта се разбиват на пухкав, бял крем. Добавят се яйцата едно по едно и разбиването продължава до пълното им поемане. Последователно и на части се добавят брашното и заквасената сметана, като се започне и завърши с брашно. Разбива се внимателно, само колкото да се поемат всички съставки.

В тава за мъфини се поставят хартиени чашки. Всяка от тях се пълни с малко от сместа, поставя се топче от фъстъчено масло и се покрива отново с шоколадовата смес. Кексчетата не бива да се препълват.
Фурната се загрява на 180°C и мъфините се пекат 20-24 минути, като се проверяват с клечка дали са готови. Оставят се да се охладят за кратко във формата, след което се прехвърлят върху метална скара до пълното им охлаждане. Когато са готови се украсяват с глазурата

Продукти за глазурата:
175 гр. крем сирене (Филаделфия)
100 гр. пудра захар
6-7 пълни супени лъжици фъстъчено масло
100 гр. млечна, неподсладена сметана

Сметаната се разбива в подходящ съд и се оставя настрани. Крема сиренето и фъстъченото масло се разбиват на пухкав крем, към тях се добавя захарта и разбиването продължава. Накрая се прибавя и сметаната и всичко се смесва много добре. Пош със звездовиден накрайник се пълни с приготвената глазура и кексчетата се украсяват.
Съхраняват се на хладно, в затворен съд.

Обратно към седемте рецепти

http://sunshine.collapse.bg/

Още шоколадови рецепти:

Шоколадов чийзкейк с лешници

Шоколадово-портокалов кекс

Шоколадови мъфини

Шоколадова торта с ягоди и маскарпоне

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Вкусно

12,777 преглеждания

Comments are closed.