Шоколадово-портокалов кекс
Продукти:
1 портокал
100 гр. черен шоколад
125 гр. масло
3 яйца
280 гр. захар
100 гр. гъст айран (кисело мляко към вода = 3:1)
25 гр. какао
250 гр. брашно
1 ½ чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
Измиваме портокала, слагаме го в дълбока тенджера и наливаме вода, колкото да го покрие. Варим го около 30 минути или докато омекне. Изваждаме го от водата и го пасираме на гладко пюре, ако има семки ги отстраняваме и го оставяме да се охлади.
Разтопяваме шоколада и маслото на водна баня или в микровълнова и ги оставяме да се охладят леко.
Смесваме брашното, какаото, бакпулвера и солта.
В купа разбиваме яйцата и захарта на пухкав крем, добавяме айрана, охладеното портокалово пюре и шоколада. На 2-3 пъти прибавяме сухите съставки и внимателно разбъркваме.
Загряваме фурната на 180°C и намасляваме форма за кекс (около 23см.). Изсипваме тестото и печем около 40-50 минути, като проверяваме за готовност с дървено шишче.
След като кексът е готов, оставяме го да се охлади във формата, след което го прехвърляме върху метална скара.
През това време си приготвяме
Шоколадово-портокалов ганаш:
100 гр. черен шоколад
25 гр. масло
сокът от 1/4 портокал
1-2 супени лъжици какао
Разтопяваме шоколада и маслото и прибавяме сока от портокал. Добавяме 1-2 лъжици какао, докато достигнем желаната гъстота.
С приготвения ганаш заливаме или „напръскваме“ кекса.
9,525 преглеждания