• Няма категории

Шоколадова коледна звезда

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Torta koledna zvezda

Както знаем, звездата е един от най-разпространените коледни символи. Когато се родил Синът Божи, изгряла ярка звезда и показала пътя на тримата влъхви, които първи се поклонили на Христос. Затова и в украсата за Коледа присъстват всякакви звезди, но тези на масата са най-сладките!

Необходими продукти за 8-10 порции:

за блата:
- 5 яйца
- 150 г / ¾ ч. ч. захар
- 3 с.л. вода
- 175 г смлени бадеми, лешници или орехи
- 50 г / ½ ч. ч. какао
- 1 с. л. разтворимо кафе
- 25 г / 1 с. л. нишесте

за плънката:

- 100 г конфитюр от ягоди
- 40 мл ром

за крема:

- 300 г сметана

- 100 г захар
- 150 г натурален шоколад, начупен на малки парченца
- 4 с.л. ром
- 1 ч.л. фино настъргана портокалова кора

за украса:

- 3 с. л. какао
- захарни перли

Начин на приготвяне:

1. Блатът се приготвя, като белтъците се разделят от жълтъците. Жълтъците се разбиват с половината от захарта и водата на крем. Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар. Белтъците се разбъркват с жълтъците. Смесват се ядките, нишестето, какаото и кафето и се прибавят внимателно към яйчната смес. Всичко се изсипва в кръгла форма за печене с диаметър 22 см, постлана с хартия за печене. Блатът се пече около 40 мин. на 160°С. Изважда се от формата и се оставя да се охлади добре.

2. Блатът се разрязва хоризонтално на три пласта. Смесват се ромът и конфитюрът и с получения пълнеж се намазват пластовете и се слепват. Изрязва се кръг от хартия с диаметъра на тортата. Кръгът хартия се сгъва на 4 по показаната схема. Отрязва се малък триъгълник в края, шаблонът се разгъва и по него се отрязват 8 малки триъгълника от краищата на тортата, така че да се получи осмоъгълна звезда.

3. Сметаната се слага да заври. След като поври 2-3 мин., се прибавят шоколадът и портокаловата кора. Разбърква се докато шоколадовите парченца се разтопят напълно. Прибавя се ромът. Сместа се прецежда, охлажда се и се поставя в хладилника за най-малко 2 часа, най-добре за цяла нощ. След това шоколадовата смес се разбива на пухкав крем.

4. Намазват се страните и повърхността на звездата с тънък слой крем. Отгоре се шприцова на линии, поръсва се с какао и се украсява със захарни перли или счукани разноцветни бонбони.


За шоколадовата ни Коледа се погрижиха: 

menu logo  списание Меню
  www.menumag.bg



Още празнични рецепти:

hungarian-cake   Унгарски коледен маков сладкиш

bob-na-furna   Запечен боб за Бъдни вечер

   Коледна салата „Росоли“

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Вкусно

2,578 преглеждания

Comments are closed.