Психотерапевтът Алисън Шейфър отговаря на вашите въпроси

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Въпрос: Нормално ли е в тази възраст (3-годишна) да е все недоволен и хленчещ за всяко нещо още със събуждането си сутрин от сън? Опитваме се да сме достатъчно толерантни и да запазваме спокойствие достатъчно дълго време, че може да не се чувства добре, защото често боледува от хрема и кашлица, но в един момент се получава, че родителят е вече на предела на силите от непрестанните обяснения и докато не се викне или наказание в другата стая не спира. 

Алисън Шейфър:
Съжалявам, че вашето момченце боледува толкова често, но това не го извинява и оправдава да се държи по този начин. Разбира се, едно дете, което е добре нахранено, отпочинало и в добро здравословно състояние, е много по-вероятно да е в добро настроение, но ако постоянно мрънка и е неотзивчиво, това определено е състояние, което изисква въвеждането на правила и дисциплина, независимо, че е болнаво. Има голяма вероятност то да се уморява и от прекалено много грижи от ваша страна. Постоянните обяснения, с които ние като родители сме склонни да затрупваме децата си, често повече ги изнервят, вместо да ги успокоят.

Казвайки нещо за първи път на детето, много по-вероятно е то да го чуе и възприеме, отколкото ако го повторите няколко пъти. Избягвайте да се повтаряте и от време навреме казвайте: „Нямам какво повече да добавя.“

Тези деца обикновено са взискателни и зависими, вие можете да им помогнете да се чувстват по-добре, и по-малко болнави и недоволни, ако ги включвате по –активно в домашните задължения, карайте ги да ви помагат, например да пометат пода, за сортират прането или да измият чиниите (разбира се, с ваша помощ и под ваш контрол).
Тези деца имат нуждата да се чувстват полезни и значими по някакъв начин.

Статията продължава на следваща страница 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Страници: 1 2 3

3,726 преглеждания

Comments are closed.