Психотерапевтът Алисън Шейфър отговаря на вашите въпроси

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

alyson-schafer

Здравейте, приятели! От днес започваме ежеседмичното публикуване на отговорите на Алисън Шейфър, които вие й зададохте по време на семинара на 26 септември в София, организиран от Първите седем и издателство Колибри.

Интересът към нейните лекции не стихва, а тя е винаги готова да отговаря на вашите въпроси.

Нейните отговорите, както и тези на редица други специалисти, с които предстои да ви срещаме, ще намерите в рубриката ни „Специалистът съветва“ .

Ето какво отговори Алисън Шейфър на първия родител, задал своите три въпроса:

Въпрос: Как да реагираме, ние родителите на момченце на 3 годишна възраст, което за всеки отказ или несъгласие с него се опитва да удари този, който му е отказал или да го нарече “ти си лош”?

Алисън Шейфър:
Стъпка 1: Всичко зависи от непосредствената ситуация: Ето какво бих казала аз: “Виждам, че си много разстроен и разочарован, но трябва да… и тук посочете конкретно какво очаквате от детето, като не пропускате да отбележите, че не е добре да посяга и да удря. Детето трябва да разбере, че не му е позволено да удря другите и да осъзнае, че то също не бива да бъде удряно. Добре би било да го отпратите в стаята му, където да се успокои. Ако това не се случи, вие отидете в другата стая. Всеки трябва да се чувства сигурен и защитен у дома си, да усеща, че е в безопасност, а когато някой удря някого, това няма как да бъде постигнато. Поставете му условието или да се успокои и да престане да посяга и да удря или да остане само в стаята си или вие излезте от стаята, в която сте. Като ясно трябва да му се покаже, че няма да получи онова, заради което е афектирано.

Ако детето продължава да се опитва да ви удари, му кажете, че се налага да отиде в стаята си и ако не желае, вие го отведете като не пропуснете да му кажете, че е добре дошло при вас отново, веднага след като се успокои.

Стъпка 2: Ако сте решили да му позволите да направи това, което иска, обсъдете правилата при които това е възможно да се случи. Вие сте родителя, вие имате пълното право да създавате правила, които да съществуват в семейството ви е които да са в съответствие с вашите принципи на възпитание. Опитайте!

Статията продължава на следваща страница 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Pages: 1 2 3

5,888 преглеждания

Comments are closed.