Първият контакт на бебето е основополагащ за бъдещето му

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bebe-maika-koja-do-koja

Стартира кампания за неразделяне на бебетата от майките непосредствено след раждането – „Първи контакт на бебето”.

Организации от неправителствения сектор, в чийто фокус е майчиното и детското здравеопазване, се обединиха с цел дългосрочна промяна на практиките в родилните домове и привеждането им в съответствие с европейското законодателство и съвременните медицински препоръки, базирани на научни доказателства.

Тъй като безспорно е доказана значимостта на първия контакт с бебето непосредствето след раждането, тези организации настояват , че то не бива да се отделя от майката, ако това не се налага по медицински причини.  Бебетата имат нужда от физически контакт „кожа-до-кожа“ с майката поне час след раждането.

Според редица изследвания този контакт има основополагащо значение за бъдещето му физическо и емоционално здраве и е съпроводен с много ползи както за него, така и за жената.

Първият контакт на бебето с майката поне за час веднага след раждането стабилизира жизнените показатели и терморегулацията на новороденото, подпомага успешното начало на кърменето, оптимизира мозъчно развитие, и спомага за по-лесното преодоляване на родовата травма, а майката се привързва много по-безпроблемно и бързо към бебето, което би намалило  ефекта на следродилната депресия.

Как протичат първите часове след раждането за бебетата и майките в българските родилни домове е въпросът, чиито отговори ще даде по-ясна картина на истинското състояние на нещата. С това е свързана и инициативата на тези организации, така че ако имате едно или повече раждания в България през последните три години, бихте могли да подпомогнете кампанията като попълните тяхната анкета, а също и като я споделите със свои близки и приятелки.

Резултатите от анкетата ще бъдат оповестени в началото на януари на специална пресконференция и на сайтовете на организациите, които участват: Фондация „Родители за родители”, Сдружение „Родилница”, Сдружение „Естествено”, Алианс на българските акушерки, Асоциация на българските дули, Фондация „Макове за Мери” и активисти.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,956 преглеждания

Comments are closed.