Защо е важно бебетата да се гушкат веднага след раждането

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_154408985

10 причини новороденото да бъде гушнато от майката още в първата минута от своя живот

Докосването „кожа до кожа“ е практика, която носи редица предимства както за родилката, така и за новороденото и има изключително положителен ефект за добър стар в живота на всяко дете.

Практиката бебето да бъде дадено на майката, за да го гушне веднага след раждането, макар за много родители да е непозната и рядко практикувана, е изключително полезна. Все повече родители не се нуждаят от допълнително убеждаване, защото е ясно, че този контакт е нещо важно и е от голяма полза както за новороденото, така и за тях самите.

1. Току-що роденото дете е подложено на по-малко стрес от срещата си с околната среда, ако веднага след раждането бъде поставено в прегръдката на майката. Тези деца плачат по-малко и са по-спокойни, за разлика от другите, които биват отделени още в първите минути след раждането. Това се дължи на факта, че гушканите бебета отделят много по-малко кортизол, хормонът на стреса.

2. Контактът с кожата на майката помага за регулирането на телесната температура, която е нормално да се колебае непосредствено след раждането. В действителност, гърдите на майката са способни самостоятелно и отделно да регулират температурата си, така че ако тя има близнаци, всяко бебе има шанса да регулира независимо телесната си температура.

3. Децата, които биват гушнати от майките си веднага след раждането имат по-стабилни жизнени показатели. В допълнение към подобрената телесна температурата, този контакт помага за регулиране честотата на дишането и сърдечната дейност на бебето. Този способ може да се използва за всички новородени, но той е от изключителна важност за недоносени бебета и бебета с вродени аномалии. Практиката показва, че много новородени, които са имали нестабилни показатели след раждането,  са били стабилизирани след като са били поставяни на гърдите или корема на майката. Сходен е и резултатът ако такива бебета  бъдат гушнати от татковците си.

4. Процесът на лактация, когато има контакт „кожа до кожа“ е много по-успешен и по-ранен. Дори и при жени, които не искат да кърмят преди раждането, след контакта с кожата на бебето започват да кърмят безпроблемно.

5. Педиатрите препоръчват този контакт с цел поощряване на по-продължителното кърмене на бебетата във времето. Смята се, че допирът на голото бебе до майчината кожа стимулира отделянето на кърма в първите месеци от живота му, както това се случва в първите часове след раждането.

6. Прекият контакт на бебето с кожата на майката след раждането прави майките по-уверени и помага за изграждането на дълбока връзка и доверие между майката и детето й. Тази връзка ще продължи в следващите години, докато детето расте. Близкият контакт помага на майките да разпознават безпогрешно сигналите на своето дете и да отговарят безпогрешно на нуждите му.

7. Ако в началото бебето не може да се храни, а кърменето е болезнено и мъчително за майката, контактът „кожа до кожа“ може да подпомогне процеса двустранно. Само след няколко опита тези деца започват да сучат напълно ефективно, а отделянето на кърма и самото кърмене става по-лесно.

8. Контактът „кожа до кожа“ може да повлияе положително нивата на кръвната захар при бебета, родени от майки с диабет или ако са прекалено едри. Тези бебета обикновено страдат от ниски нива на кръвна захар непосредствено след раждането. Специалистите твърдят, че ако бъдат гушнати веднага след раждането, вероятността да избегнат настаняването в интензивно отделение намалява съществено.

9. При бебетата, които са поставяни върху гърдите на майките си веднага след раждането, нивата на болка са по-ниски.

10. Майките, които практикуват „кожа до кожа“  показват висока степен на обич и привързаност към детето си от първите часове след раждането. Бащите също могат да използват метода „кожа до кожа“, за да свикнат по-лесно със новороденото, резултатите при тях също показват обнадеждаващи резултати по отношение на приемането и привързването към него.

За всички родители, които искат да осъществят пълноценна и истински щастлива връзка със своите деца, педиатрите препоръчват близкия контакт „кожа до кожа“ непосредствено след раждането, и не само, но и в първите месеци от живота на малкия човек.

 

По материали от www.parenting.com

Прочетете още:

Бебето плаче, защото иска да ни каже нещо

И отново за бебеносенето – с любов и егоизъм

40 неща, които се променят в живота ви след като дойде бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,823 преглеждания

Comments are closed.