Преносвам. И сега какво?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

time_birth

Преносването е съвсем нормално явление. Всъщност, само около 4 % от всички бебета се раждат точно на термина, определен от лекарите.

Терминът е въпрос на изчисления от страна на лекарите относно датата на раждане на бебето ви. Това е денят, в който се навършват точно 40 седмици след първия ден на последната ви менструация. Лекарите определят термина ви според вашия месечен календар и разбират в коя част от бременността си сте, в зависимост от този ден (първият ден на последната менструация).

Повечето бебета се раждат между 37 и 41 седмица на бременността, обикновено седмица преди или седмица след изчислената дата за термин. Близнаците и тризнаците обикновено се раждат малко по-рано.

За преносване може да се говори, когато бременността продължава повече от 42 седмици (294 дни). Изчисленията сочат, че между 5 и 10 % от жените имат толкова дълги бременности.

Много болници имат практиката да предизвикват раждане преди 42-ра седмица, така че е трудно да се определи колко точно бременности продължават отвъд този период.

Какво значение има дали бременността ми продължава след термина?

Ако са минали едва няколко дни след термина ви, повечето лекари не биха преминали към предизвикване на раждането. Въпреки че в този момент бременността ви вече започва да ви тези и да се чувствате изморени.

Лекарите се тревожат по-често за бебета, които се раждат няколко седмици след термина. Причината за това е, че в тези случаи нисък процент бебета умират внезапно преди да се родят и около 42 седмица на бременността.

Броят на смъртните случаи при бебетата зачестяват между 39 и 42 седмица от бременността и отново след 43 седмица. Въпреки всичко, процентът на смъртните случаи в този период е много нисък.

Лекарите все още не знаят отговора на въпроса защо загубата на бебето се случва с напредването на бременността след термина. Все още не се знае дали това се дължи на дължината на бременността или на здравето на бебето или майката. Може би, част от причината е в това, че след 42 седмица плацентата не успява да се грижи за бебето така както трябва. Резултатът е, че кислородът и хранителните елементи намаляват.

Няма научни доказателства, които да показват, че е по-добре да се индуцира (предизвика) раждането, но повечето болници го препоръчват около 42 седмица.

Има дебати относно това кога трябва да се предизвика раждането. Някои специалисти твърдят, че ако раждането се предизвика около 42 седмица, бебето се ражда в по-добро здравословно състояние и форма.

Други смятат, че рутинната индукция на раждането в този момент няма отношение към здравето на бебето, ако майката е здрава.


Статията продължава на следващата страница с: Колко често се предизвиква раждане? Какво става, ако преносвам? Какво да избера?

pregnancy loading

Колко често се предизвиква раждане?

В Англия около 20 % от бременните преминават през индукция, за да родят. Този процент не зависи от това дали живеете в Англия или някъде другаде, а от практиката в болницата, която сте избрали. В някои болници процентът на предизвиканите раждания е 39 %, а в други – едва 9%.  Тук няма значение дали болницата специализира в грижа за високо рискови бременности или не.

Ако бременността ви е протекла нормално, ще ви бъде предложена индукция след 41 седмица. Времето зависи от политиката на болницата. Все още не е уточнено идеалното време, в което е добре това да се направи, затова всяка болница има своя собствена практика.

Може би вие самите ще пожелаете да предизвикат раждането ви около 41 седмица, ако вече се чувствате изтощение,  а може би ще искате да видите какъв е естествения развой на бременността ви. Ако лекарят ви предложи предизвикване на раждането, го попитайте дали това е рутинна практика на болницата или има причини, които го карат да постъпи така. Вашите желания би трябвало да бъдат уважени, когато се планира индукция.

Ако изберете да не предизвиквате раждането, най-вероятно то ще се случи в 42 седмица и също така, най-вероятно ще родите здраво и нормално бебе.

Какво става, ако преносвам?

Ако не родите до 41 седмица, ще трябва гинекологът ви да провери следните неща:

 • Да провери дали правилно е изчислен термина ви, като отново сверите изчисленията с датата на първия ден от последната менструация.
 • Да попитате дали цикълът ви продължава 28 дни, според месечния ви календар.
 • Да измери кръвното ви налягане и да направи изследване на урината ви.
 • Да прегледа корема ви за позицията на бебето и размера му.
 • Да провери шийката на матката ви е мека и еластична и готова за раждане – това е преглед, за който трябва да дадете разрешението си.

Ако раждането се бави, лекарят ви сигурно ще ви предложи да ви направи отлепване на долния полюс на околоплодния мехур на бебето от шийката на матката. За някои майки това болезнена процедура, а за друг – не. Прави се, като лекарят или акушерката отлепят с пръсти долната част на околоплодния мехур на бебето от шийката на матката. Това задейства шийката на матката да  произвежда хормони, които дават начало на раждането.

Отлепването на околоплодния мехур от шийката на матката обикновено задейства процеса на раждане за около 24-48 часа.

Друг начин на индуциране на раждането е спукването на околоплодния мехур и изтичането на околоплодната течност.

Друг вариант, който често се прилага в България е включването на бъдещата майка на окситоцинова система, която вкарва окситоцин в кръвта на майката и той предизвиква контракции на матката.

Лекарят трябва да обсъди  с вас всеки един вариант от тези и да ви обясни защо той е добър вариант за вас – ако вие се съгласите раждането ви да бъде индуцирано. Ваше право е да изчакате естественото развитие на бременността ви, ако здравословното ви състояние е добро и се чувствате добре.

Какво да избера?

Може би ще имате нужда от ден-два да помислите какво да изберете, ако лекарят ви ви предложи индукция. Съветвайте се с акушерката си, с други лекари, ако имате нужда. Вашето решение е от значение и трябва да бъде уважено. Имайте предвид също, че всяка бременност е различна.

Алтернатива на индукцията е бременността ви да бъде следена всеки ден или на всеки 2-3 дни след 41 седмица. По време на тези прегледи лекарите ще измерват тоновете на бебето и ще следят за количеството на амниотичната течност, както и за вашето кръвно налягане и общо състояние. Най-вероятно ще ви попитат как се чувствате и дали бебето се движи често през деня. Не се тревожете, ако забележите, че през тези последни седмици бебето се движи по-малко от преди – то вече толкова голямо, че няма почти никакво място за гимнастика. Ако, обаче, бебето не се движи въобще или се движи, но много по-вяло от преди, може би трябва да го обсъдите с лекаря си.

Можете да опитате дори няколко естествени средства за предизвикване на раждане – да ядете люто, да се движите повече, да правите секс (семенната течност съдържа естествени хормони, които помагат започването на процеса).

Крайното решение дали да индуцират раждането или не е ваше. Когато го вземете, трябва да го направите на базата на цялата информация, с която разполагате – от лекари, акушери, опита на приятелки, роднини, вашите усещания и интуиция…


Статията продължава на следващата страница с: Какво да направя, яко чакам да родя?

bremenna v bolnicata

Какво да направя, ако чакам да родя?

 • Намирайте ангажименти за всеки ден – преподредете шкафовете, ушийте одеалце на бебето, разходете се с приятели – и без това ще имате малко време за тях след това. Не стойте вкъщи, чакайки нещо да се случи, защото това може да бъде много изморително за вас.
 • Сега е моментът да заредите фризера! След като бебето се появи ще имате малко време за пазаруване и готвене. Ако имате замразени зеленчуци под ръка ще е по-лесно.
 • Помолете приятелите и роднините ви да не ви звънят всеки ден с въпрос: „Какво стана? Роди ли?“. Кажете им, че със сигурност ще ги информирате, като бебето се появи.
 • Излизайте на романтични разходки и вечери с любимия или с по-голямото си дете. След това ще мате много малко време за такива моменти.
 • Почивайте си. Ако спите трудно през нощта, вземайте малки дрямки през деня. Слушайте музика. Не се тревожете, че не можете да спите, дрямката е също толкова полезна и ще ви помогне да се заредите с енергия за раждането.
 • Ако раждането ви е започнало, но не сте съвсем сигурни – звъннете на лекаря си и не се колебайте да го търсите, ако се тревожите за нещо – здравето ви и топва на бебето са доста по-важни от безпокойството, което ще предизвикате у лекаря си.

 

 

Статията е преведена от: Babycenter

 


Прочетете още: 

getty_rm_photo_of_sperm_fertilizing_egg  Зачеването: от яйцеклетката до ембриона

baby_smiling_11121898  Пъпната връв не трябва да се реже веднага след раждането

mother_newborn_breastfeeding  Естествено раждане и нормално раждане – има ли разлика?

mother_newborn_skinny  Разделянето на бебето и майката след раждането

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално

21,216 преглеждания

Comments are closed.