Пъпната връв не трябва да се реже веднага след раждането

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

baby_smiling_11121898

Най-разпространената практика по отношение на пъпната връв не само у нас, но и по цели свят, е тя да се клампира веднага след раждането на бебето. Но ново научно изследване показва, че има много ползи и малко рискове, ако лекарите срежат пъпната връв поне една минута, след раждането, за да позволят на кръвотока от плацентата към бебето да продължи още малко.

Проучванията сочат, че бебетата, чиято пъпна връв е била клампирана по-късно, са имали по-високи нива на хемоглобин и много по-рядко страдат от анемия, от тези, които са били клампирани веднага. Един от недостатъците при по-късното срязване на пъпната връв, е леко завишения риск от жълтеница при бебето, но това състояние се овладява лесно и с леко лечение.

Една от причините лекарите да искат да клампират бързо пъпната връв, е страхът от кръвоизлив при майката. Но след провеждане на изследването, учените потвърждават, че това не носи рискове. Изследването е проведено сред 3 911 жени и бебета и показва, че късното прерязване на пъпната връв (между 1 и 3 минути след раждането) няма отношение към появата на кръвоизлив у майката или бебето по-късно.

Но от другата страна, се оказало, че бебетата, които са били клампирани веднага, са показали много по-ниски показатели на хемоглобин и това положение е останало до 6-ия им месец след раждането. За разлика от тях, бебетата, чиято пъпна връв е била прерязана по-късно, не страдат от анемия толкова често. При тях, обаче има завишен с 2 % риск от развиване на жълтеница.

Д-р Джоан Стоун, професор по гинекология и репродуктивна медицина и директор на родилното отделение в медицински център Маунт Синай, казва, че проучването със сигурност доказва краткотрайните ползи от късното клампиране на пъпната връв, по отношение на по-високите нива на желязо в кръвта, както и по отношение на теглото на бебето при раждането. Това, което учените все още не са излседвали са дългосрочните ползи от късното клампиране, за които ще имаме отговор след 5 години, през които същите майки и бебета, ще бъдат следени от същия екип.

Отложеното клампиране, обаче, не е най-доброто за всяка майка и бебе, казва д-р Стоун. Има ситуации, в които то е уместно и други, в които не е. „При здрава майка, след ниско рискова бременност, която ражда в болница и нивата на билирубин на бебето ще бъдат следени от медицински персонал  в следващите няколко дни,  късното клампиране е добра идея“, казва тя.

Няма информация за клампирането на пъпната връв и цезаровото сечение, тъй като в този случай лекарите трябва да затворят операцията възможно най-скоро след раждането, което означава, че екипът не би могъл да изчаква спирането на пулсирането на пъпната връв, защото това носи рискове за майката.

Това научно изследване е още едно доказателство, че прерязването на пъпната връв може да изчака с няколко минути след раждането на бебето, защото ползите от него са доста повече и по-големи от рисковете, които носи за здравето на майката и бебето.

Статията е преведена от: www.nbcnews.com

 

Прочетете още:

novorodeno_99012680  Жълтеница при новородените

maika%20s%20novorodeno%20(2)  За връзката ни с новороденото

baby%20and%20mother-1-sm  Плацентата – нов уникален източник на стволови клетки

mother_newborn_breastfeeding  Естествено раждане и нормално раждане – има ли разлика?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Раждане

26,281 преглеждания

Comments are closed.