Полезно ли е кокосовото масло или не?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

coconut-oil_63410905

„Кокосовото масло никога не е било полезно“. Това твърдят учени от Американската асоциация за сърдечно-съдови заболявания, които публикуваха доклад, който препоръчва използването на кокосово масло за консумация да се ограничи. Справка за хранителните му качества и състав сочи, че съществуват данни за наличието на наситени мазнини в него, които са причина за повишаването на лошия холестерол в кръвта (LDL). Учените, провели тези изследвания твърдят, че няма разлика между кокосовото и другите масла с високо съдържание на наситени мазнини, каквито са палмовото и говеждата лой. Те твърдят още, че 82% от мазнините в кокосовото масло са наситени, за разлика от обикновеното сметаново масло, което съдържа 63% наситени мазнини и свинската мас, която е с най-ниско съдържание на наситени мазнини – едва 39%.

Изследователите смятат, че кокосовото масло повишава лошия холестерол, с което се увеличава и риска от сърдечно-съдови заболявания. Именно поради тази причина Американската асоциация  по сърдечно-съдови заболявания препоръчва да се ограничи употребата му за кулинарни цели.

Франк Сак, ръководител на екипа споделя, че няма никаква представа поради каква причина хората смятат кокосовото масло за толкова здравословно, при положение, че нивото на наситените мазнини в него е толкова високо. Той допуска, че славата му е нашумяла покрай диетите за редукция на телесното тегло, които са пряко свързани с публикациите на доц. Мари-Пиер Стндж, доктор по хранителна медицина в Cornell University Medical School, в които се твърди, че консумацията на мастни киселини със средна дължина на въглеродната верига могат да ускорят метаболизма и по този начин да  стимулират отслабването. Проблемът обаче е в това, че кокосовото масло съдържа едва 13-15%  киселини със средна дължина на веригата.

Специалистите от Американската асоциация по сърдечно-съдови заболявания препоръчват да се приемат не повече от 6% наситени мазнини като част от дневната доза мазнини, като особено внимателни и стриктни трябва да са хората, които трябва да поддържат нивото на холестерола в ниски граници.

Разбира се, преди категорично да отречем консумирането на кокосово масло трябва да знаем, че всяка крайност е рискована. Ограничаването на наситените мазнини от менюто носи риск от повишаване на консумация на въглехидрати, което също може да доведе до натрупването на излишни килограми, а от там и повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

И преди да изхвърлим бурканчето с кокосово масло, не бива да забравяме, че то е невероятно за козметични цели и може да се използва при суха и изтощена кожа и коса. Също така е идеално за масаж на бебето.

 по информация от www.usatoday.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,180 преглеждания

Comments are closed.