• Няма категории

Панакота с кисело мляко, мед и ягоди

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Panakota s kiselo mlajko-med i jagodi

Класическият италиански десерт от сметана и желатин лесно се превъплъщава в най-различни и все вкусни форми. С тази рецепта панакотата придобива сладостта на меда и аромата на ягодите.

Необходими продукти за 4 порции:

 -1½ с. л. желатин (1½ пакетчета)
- 500 мл сметана
- 1 ч. л. настъргана кора от портокал
- 5 с. л. течен мед
- 500 г кисело мляко
- 1 ч. л. ванилена захар

за ягодите:


- 500 г ягоди (може и замразени)

- 3 с. л. течен мед
- 3 с. л. шампанско или десертно вино
- 1 щипка настъргана кора от портокал

Начин на приготвяне:

1. Желатинът се накисва в 3 с. л. студена вода за 5 мин.

2. Сметаната се слага да заври с портокаловата кора. Отстранява се от огъня и се добавят медът, ванилената захар и желатинът. Разбърква се, докато се стопят. Охлажда се леко и се добавя киселото мляко.

3. Ягодите се нарязват на резенчета и се смесват с виното, течния мед и кората от портокал. Оставят се така да се мариноват в хладилника.

4. Голяма форма за кекс или малки формички или купички се намазват с олио. На дъното се слагат 3-4 с. л. от ягодите, отгоре се залива с млечната смес и се оставя в хладилника да се желира най-малко 6 часа.

5. Панакотата се изважда, като по краищата се минава с тънък нож, леко се подпъхва острието от едната страна навътре, за да влезе въздух, и се обръща върху чиния. Сервира се с останалите мариновани ягоди.

За сладкото изкушение благодарим на:

menu logo  списание Меню
  www.menumag.bg


Още вкусни рецепти за опитване:

   Крем супа от леща

makaroni-s-gabi   Паста с гъби на фурна

Vegtariansk 0kartofeni nudli t Wiesbaden   Вегетариански картофени нудели

nar   Нарът


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Вкусно

2,638 преглеждания

Comments are closed.