• No categories

Нарът

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

nar

Нарът е много древно растение, което е разпространено в Азия, Африка, Европа, средиземноморските региони, САЩ. В България се среща под формата на плодно дърво в южните части на страната и по Черноморието. В момента се предлага по магазините, тъй като сега е сезонът му, затова – възползвайте се.

Плодът произхожда от Азърбайджан, Иран, Афганистан, Северна Африка, откъдето е пренесен на Балканския полуостров.

Още от древни времена нарът е неизменна част от ливанската, иранската и турската митология и кухня. Древните го препоръчват и използват като лек за много болести. За какво може да употребяваме нара днес, кои са полезните му качества?

В нара се октриват захари (около 20%), органични киселини (яблъчна и лимонена, 9%), минерални вещества – манган, фосфор, магнезий, алуминий, силиций, хром, никел, калций, мед (0.2-0.3 %), витамините С, В1, В2, В6, В12, Р и А, като най-високо е съдържанието на витамин С, а най-ниско – това на витамин А. Не съдържа мазнини и холестерол. В състава на този плод могат да бъдат открити и багрилни и дъбилни вещества, флавоноиди, белтъци, целулоза. Най-богата на дъбилни вещества е кората на нара, като тя може да бъде изсушена и от нея да се приготви запарка или чай, който успешно лекува стомашни разтройства. Използвайте минимално количество от кората на плода. За лечебни цели могат да се използват корите от дървото, цветовете и плодовете.

Нарът има противовъзпалително действие. Оказва благоприятен ефект при стомашни болки, стомашно-чревни разтройства, главоболие, ангина, анемия,  кашлица, бронхиална астма, различни дерматити и изгаряния на кожата, също и за профилактика на сърдечно-съдови заболявания, за понижаване на температурата. Сокът на киселите и сладко-киселите нарове се препоръчва при диабет. Плодът има приложение и в козметиката, тъй като е един от най-силните естествени антиоксиданти, предотвратяващи стареенето на кожата.

От нара се приготвят сокове, чайове, запарки, отвари, сиропи, вина и др.

Децата го обожават, затова може да им го предлагате под всякаква форма. Те обичат забавния начин, по който се консумира този плод – зрънце по зрънце, с ръце. Имайте предвид, че той боядисва в силен червен цвят. Но, ако сте готови да жертвате стара блуза, може да си устройте наистина разнообразно хапване.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

2,022 преглеждания

Comments are closed.