Няколко важни неща, които бъдещите първокласници е хубаво да умеят да правят сами

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

child-and-computer

Става дума за няколко основни умения, които ще улеснят хлапето в първите му дни като самостоятелна личност в училище, където ще се сблъска с нова обстановка, нови приятели и преподаватели.

1. Да играе на отборни игри и да е способно да се съобразява с правилата на играта.

Това включва и способността да може да приема радостта от победата и разочарованието от поражението. Тези умения ще са от огромна полза за поведението му в бъдеще по отношение на способността му да приема нови социални роли.

Игрите с други деца развиват личностните качества, чувството за споделеност, подкрепа и взаимопомощ, спазването на правила и следването на определен план. От голяма важност за децата в тази възраст е да се научи да играе по правилата в спорните игри и следването на цялостната стратегия на играта.

2. Да умее да кара колело или ролери.

Това е важно за развитието на правилна координация и концентрация. Различните умения, които децата притежават им дават увереност и самочувствие. Това е и времето, в което детето се развива бурно във физическо отношение, а всяка физическа дейност подпомага укрепването на мускулатурата, прави го подвижно и му дава сигурност, че то може да се справи с повече от една задача.

3. Да може да си приготви чай и сандвич.

Тази задача е напълно изпълнима за 7-годишните деца, макар че за изпълнението й са нужни няколко съвкупности от некомплексни действия, които дават един общ резултат. Родителските инструкции подпомагат развитието на паметта, а детето се научава да планира действията си, за да постигне желания резултат.

4. Седемгодишното дете трябва да се ориентира във времето и пространството.

Познаването на часовника и посоките, дните от седмицата, месеците, календара и сезоните ще улеснят детето в усещането му за време, а също и в това да го организира правилно.

5. В първи клас детето си връзва връзките на обувките само.

Това умение е от особена важност, тъй като, ако детето вече го е усвоило, ще ви спести много време сутрин, когато има да се вършат хиляди неща. Освен това е полезно за развитието на фината моторика на ръцете, а това ще е от полза за изпълнението на още много задачи, свързани с училище.

6. Хлапето на 7 години трябва да е търпеливо.

По правило децата в тази възраст са нетърпеливи и трудно могат да останат спокойни за повече от 10 минути. Ако те се приучени на малко повече търпение, преди да тръгнат на училище, това ще е от огромна полза за поведението и възприемането на нова информация в клас.

7. Да проявява толерантност и уважение към връстниците и учителите си.

Училището не е място, където децата усвояват единствено нови знания, но е съвкупност от взаимоотношения с други хора. Затова всяко хлапе в предучилищна възраст трябва да е способно да общува с други деца на своята възраст, както и с възрастни. Да може да прощава, да прави компромиси, да не предизвиква конфликти, да работи по двойки или в екип. Такива умения ще бъдат полезни не само в училище, но и в семейството, в отношенията с приятели и колеги в бъдеще.

8. Детето, на което предстои да тръгне на училище трябва да е способно да задава въпроси.

За да ви вникне в същността на всяка задача и да може да намери инструмент за решаването й, детето на тази възраст трябва да има способността да анализира ситуацията и да задава множество адекватни въпроси. Затова е изключително важно родителите също да задават правилните въпроси и чруз тях да въвеждат правилните ключови думи, които детето да се научи да използва. Родителите трябва да покажат на детето, че всеки проблем има решение.

9. Бъдещият първокласник трябва да е уверен в себе си.

Важно е родителите да поставят на детето такива задачи, с които то да се справи, но това да не е твърде лесно и бързо. Така децата ще са мотивирани да научат нещо ново, ще имат стимул да опитат различни начини за намира на решение и така да постигнат крайната цел. Когато оставяме децата да търсят и да намират самостоятелни решения, ние ги зареждаме с вяра в собствените им способности за в бъдеще.

10. Детето първокласник трябва да знае, че може да поиска помощ.

Родителите трябва да поощряват детето в тази възраст да е активно, да го оставят да действа само, когато може да се справи и да го подпомагат, когато това се налага. Детето трябва да разбере, че понякога ще има нужда от помощ и че това е напълно нормално. Важно е всеки човек да може да поиска помощ и да го направи правилно, така че да я получи, когато е необходимо, вместо да се притеснява и да се товари емоционално излишно.

Децата е добре да знаят, че е супер да се оправят сами, но също и че, ако се нуждаят от помощ, не е срамно да я потърсят и че това няма как да ги направи по-слаби или зависими от другите.

www.moirebenok.ua

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

13,785 преглеждания

Comments are closed.