Колко ще струва задължителният списък с пособия за първолаците

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
rejim-na-purvoklasnika-k

Най-малко около 30 лева излиза пълният комплект за първолачето, който обикновено се изисква за старта на учебната година.

Сред задължителното в списъка, който получават родителите, са по 10 тетрадки с редове и квадратчета, бои, пастели, цветни моливи, набори от пластмасови букви, цифри и пръчици, пластилин, лепило, ножица, острилка, тефтерче, блок за рисуване и т.н. Все повече родители обаче търсят не най-евтиното, а по-качествено, за да не се налага да идват пак, казват търговците от книжарските борси. В този случай обаче родителите ще трябва да приготвят около 50-60 лева.

20-процентното увеличение на цената на хартията от последните месеци повлече нагоре и цените на тетрадките. Така семействата това лято трябва да отделят повече пари, за да стегнат учениците за новата учебна година. Ако миналата есен тетрадките са излизали 50-60 лева, сега трябва да се предвидят с още 10-15 лв. отгоре само за тях. Най-евтината в момента тетрадка струва 25 ст. – с 20 листа и тесни и широки редове или квадратчета за първолаци. Миналата година по това време е била 20 ст. Пропорционално е повишението на цените и на останалите видове – чак до луксозните с твърди корици, които сега достигат до 6,80 лв. за бройка. За малък формат с 40 листа цените тръгват от 35 ст. за вестникарска хартия и стигат до 80 ст. за бройката с офсетова. Тетрадката с 60 листа излиза съответно от 55 ст. до 1,20 лева. А за 80 листа искат от 70 ст. до 1,35 лв. За голям формат цената за 40 листа се движи между 75 ст. и 1,10 лв. Следващият обем от 60 листа струва от 1,05 до 2,10 лв. за бройка. По-дебелите тетрадки от 80 листа търговците таксуват по 1,30 до 2,50, в зависимост дали страниците са от вестникарска или офсетова хартия.

Тетрадките за първолаците в момента варират между 20 и 50 ст. за бройка, според качеството и марката.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,464 преглеждания

Comments are closed.