Нови рецепти за бебета от 7 до 12 месеца (част втора)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

hranene-na-bebeto

Бебешки рататуй

Тази прекрасна зеленчукова рецепта е истинска витаминна бомба и източник на бета-каротин и витамин С.

1 чаена лъжичка зехтин

1/2 малка глава лук

1 малка тиквичка

1 малка чушка, жълта или червена

1-2 филийки патладжан (обелен от кожата или „бял“)

4 домата

Задушете ситно нарязания лук в маслото, а след това прибавете останалите зеленчуци, почистени и нарязани на кубчета.  Разбъркайте, захлупете съда с капак и оставете да се готви докато зеленчуците омекнат напълно – приблизително около 30 минути. Намачкайте рататуя с вилица или го пасирайте фино, според възрастта на вашето бебе.

Агнешко с ябълки

Тази неочаквана комбинация от плодове и месо ще ви изненада с прекрасния си вкус. Отличен източник на желязо витамини от група В и витамин С.

200 гр. агнешка кайма

1 настъргана ябълка

100 мл пресен неподсладен ябълков сок

1 малка тиквичка

щипка канела на прах

половин чаена лъжичка изсушен естрагон

Задушете каймата в собствената й мазнина, докато не промени цвета и отлейте отделената мазнина, след което прибавете настърганата ябълка, тиквичката и сока. Разбъркайте добре, похлупете и оставете да се задушава на тих котлон около 15 минути. Накрая добавете канелата и естрагона и задушавайте още 5 минути. Можете да сервирате с картофено пюре.

Вкусно пиле с чубрица

Ястие с деликатни аромати и вкус, отличен източник на желязо, бета-каротин и витамин С.

1/2 глава лук

1 парче бяло пилешко месо от пилешки гърдите

1 ч.л. зехтин

1 морков

клонка прясна чубрица

3-4 печурки

150 мл вода

50 гр. замразен грах

Задушете ситно нарязания лук и пилешкото месо в зехтина, така че месото да се запечати от всички страни. Добавете моркова на кубчета, чубрицата и гъбите. Задушете за няколко минути и след това прибавете водата. Покрийте с капак и оставете да се готви на тих котлон в продължение на 15 минути. След това прибавете граха и задушете докато той омекне. Извадете клонката чубрица и пасирайте или намачкайте ястието, така че да е с подходящата консистенция за възрастта на вашето дете.

Сардина с авокадо

Богат източник на здравословни мазнини, омега-3 мастни киселини и калций.

2  консервирани сардини в масло

½ авокадо

1 чаена лъжичка лимонов сок

Отцедете сардината от мазнината и заедно с авокадото пасирайте на фино пюре. Така приготвения пастет можете да сервирате с бебешки солети или крекери.

Яйчен хляб

Той добър източник на желязо и витамини.

1 филия пълнозърнест хляб

1 яйце

малко олио или масло Ги за пържене

Загрейте олиото или маслото в тиган. Потопете хляба в добре разбитото яйцето от двете страни. Внимателно поставете в горещата мазнина и изпържете до златисто от двете страни. Поставете върху кухненска хартия, за да поеме излишната мазнина, нарежете на тънки ивички и дайте на детето да си взима с пръсти. Можете да гарнирате с резенчета домат или друг любим зеленчук.

Броколи с домати и бадеми

Тази вегетарианска рецепта е отличен източник на бета-каротен, витамин Е, калций и витамин С.

2 розички броколи

25 гр. белени филирани бадеми

2 с.л. белени домати

Сварете броколито на пара, смесете със ситно нарязаните домати и пасирайте или само намачкайте с вилица, прибавете смлените бадеми.

Рецептите са адаптирани от www.babycentre.co.uk

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,053 преглеждания

Comments are closed.