Нови рецепти за бебета от 7 до 12 месеца (част втора)
Бебешки рататуй
Тази прекрасна зеленчукова рецепта е истинска витаминна бомба и източник на бета-каротин и витамин С.
1 чаена лъжичка зехтин
1/2 малка глава лук
1 малка тиквичка
1 малка чушка, жълта или червена
1-2 филийки патладжан (обелен от кожата или „бял“)
4 домата
Задушете ситно нарязания лук в маслото, а след това прибавете останалите зеленчуци, почистени и нарязани на кубчета. Разбъркайте, захлупете съда с капак и оставете да се готви докато зеленчуците омекнат напълно – приблизително около 30 минути. Намачкайте рататуя с вилица или го пасирайте фино, според възрастта на вашето бебе.
Агнешко с ябълки
Тази неочаквана комбинация от плодове и месо ще ви изненада с прекрасния си вкус. Отличен източник на желязо витамини от група В и витамин С.
200 гр. агнешка кайма
1 настъргана ябълка
100 мл пресен неподсладен ябълков сок
1 малка тиквичка
щипка канела на прах
половин чаена лъжичка изсушен естрагон
Задушете каймата в собствената й мазнина, докато не промени цвета и отлейте отделената мазнина, след което прибавете настърганата ябълка, тиквичката и сока. Разбъркайте добре, похлупете и оставете да се задушава на тих котлон около 15 минути. Накрая добавете канелата и естрагона и задушавайте още 5 минути. Можете да сервирате с картофено пюре.
Вкусно пиле с чубрица
Ястие с деликатни аромати и вкус, отличен източник на желязо, бета-каротин и витамин С.
1/2 глава лук
1 парче бяло пилешко месо от пилешки гърдите
1 ч.л. зехтин
1 морков
клонка прясна чубрица
3-4 печурки
150 мл вода
50 гр. замразен грах
Задушете ситно нарязания лук и пилешкото месо в зехтина, така че месото да се запечати от всички страни. Добавете моркова на кубчета, чубрицата и гъбите. Задушете за няколко минути и след това прибавете водата. Покрийте с капак и оставете да се готви на тих котлон в продължение на 15 минути. След това прибавете граха и задушете докато той омекне. Извадете клонката чубрица и пасирайте или намачкайте ястието, така че да е с подходящата консистенция за възрастта на вашето дете.
Сардина с авокадо
Богат източник на здравословни мазнини, омега-3 мастни киселини и калций.
2 консервирани сардини в масло
½ авокадо
1 чаена лъжичка лимонов сок
Отцедете сардината от мазнината и заедно с авокадото пасирайте на фино пюре. Така приготвения пастет можете да сервирате с бебешки солети или крекери.
Яйчен хляб
Той добър източник на желязо и витамини.
1 филия пълнозърнест хляб
1 яйце
малко олио или масло Ги за пържене
Загрейте олиото или маслото в тиган. Потопете хляба в добре разбитото яйцето от двете страни. Внимателно поставете в горещата мазнина и изпържете до златисто от двете страни. Поставете върху кухненска хартия, за да поеме излишната мазнина, нарежете на тънки ивички и дайте на детето да си взима с пръсти. Можете да гарнирате с резенчета домат или друг любим зеленчук.
Броколи с домати и бадеми
Тази вегетарианска рецепта е отличен източник на бета-каротен, витамин Е, калций и витамин С.
2 розички броколи
25 гр. белени филирани бадеми
2 с.л. белени домати
Сварете броколито на пара, смесете със ситно нарязаните домати и пасирайте или само намачкайте с вилица, прибавете смлените бадеми.
Рецептите са адаптирани от www.babycentre.co.uk
5,660 преглеждания