За нощното напикаване

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

noshtno-napikavane

Подскачате при всяко помръдване на детето в съседната стая. Всяко изплакване ви кара да се свивате от самообвинения, че не сте го събудили навреме – отново. Нощните напикавания убиват сладкия сън на много дечица и техните родители. Добрата новина е, че се срещат често при малки деца и спират от само себе си. Нямат отношение към здравето на детето ви, но могат да нанесат вреда върху самочувствието му.

Процентът на децата в предучилищна възраст, които страдат от мокрите набези е около 20,
а тези, които продължават и след това са 5 %. Някои продължават да страдат от проблема дори и в тийнейджърска и зряла възраст.

Страховете на малките преди лягане

Проблемът в дълбочина

Нощното напикаване или енурезата е един от най-често срещаните урологични проблеми при децата. Той се случва най-вече нощем, но не е изключено детето ви да се подмокря през деня. Има два вида енуреза – първична и вторична. При първичната подмокрянията са постоянен спътник на детето от самото му раждане до 5-6 годишна възраст, когато отшумяват от само себе си. При вторичната, децата преживяват дълъг период от време – около 6-12 месеца – през който детето не се напишква, но в последствие проблемът се проявява отново. Обикновено причините за вторичната енуреза са психологически – тръгване на градина, раздяла на родителите, силен стрес и пр.

Нощното напикаване обикновено се предава по наследство. Ако детето ви се напишква значи някой от близките ви роднини също е страдал от този проблем като малък.

Какво причинява нощните напикавания?

Причината за неприятните случки се нарича незрял пикочен мехур. Мускулите на мехура се отпускат, когато детето ви спи, като същевременно мозъка и пикочния мехур не са се сработили добре и мозъкът не научава навреме, че детето има нужда от събуждане, за да посети тоалетната. Нощното напишкване не е признак за мързеливо дете, което не желае да ходи до тоалетната. То не бива да става причина да му се карате или обвинявате. Напротив.
В този момент или дори по-дълъг период от време детето ви има нужда от вашата подкрепа. Мокрите случки могат да оронят самочувствието на детето и да нарушат душевния му мир и тук мама и татко и близките трябва да изиграят важната роля за изграждането на спокоен и уверен характер.

Сериозно ли е това състояние?

Не. Но стресиращо – да. То може да лиши детето ви от много социални изяви като зелени училища с класа, дълги пикници с приятели навън, гости с преспиване у приятел и детски лагери – заради страха на детето от евентуална неприятна случка пред приятелите му. Но при всички случаи това не е болестно състояние. 

Детето и гърнето

Как да се справим с проблема?

Със съзряването на организма пикочния мехур и мозъкът се научават да работят добре в екип. Но докато това се случи има някои хитринки, които да прилагате, за да осигурите спокойствие на себе си е детето.

На първо място е много важно да запазите спокойствие и да не предавате тревогите си на детето.

Не изразявайте вашите притеснения гласно и през цялото време го уверявайте, че това скоро ще премине и не нищо притеснително.

Избягвайте да коментирате проблема с други хора пред него и не го обвинявайте.

Разговаряйте с учителите в дестаката градина. 

Използвайте протектор за матрак и може би пелени, които абсорбират течността – продават се в аптеките. Може да използвате и памперси – въобще всичко, което дава спокойствие на детето ви.

Нагласете алармата си да ви буди на определени интервали от време нощем, за да вдигнете детето да се изпишква.

Научете го да ходи до тоалетна редовно през деня – ако е отделено от вас, за да не подмокря панталоните си.

Среднощно ходене

Да го заведа ли на лекар?

Ако това ще ви даде спокойствие – да. Но преди да навърши 6-7 години това, което лекарят ще ви посъветва е да запазите спокойствие и да се опитате да изградите режим на на редовно посещение на тоалетната. След тази възраст лекарят най-вероятно ще ви насочи към някои изследвания, които да покажат дали детето има физиологичен проблем или просто му е необходимо повече време, за да спре да се напишква.

Изследванията, които можете да му направите, са специализиран урологичен тест, който засега в България се прави само в МБАЛ Пирогов, който установява дали пикочният мехур е здрав и се развива правилно. Както и ехография на бъбреци. Ако тези прегледи не установят проблем, значи продължавате да чакате момента, в който детето ви ще е достатъчно голямо и зряло.

Малко факти за ваше спокойствие:

  • Нощното напикаване сполетява много деца и вашето може би е едно от тях.
    Единици от тях продължават да страдат от него след определена възраст.  
  • Дори някои тийнейджъри и възрастни страдат от него.
  • В повечето случаи напикаването спира с физическото съзряване на детето ви.   

Вие сте тези, които могат да помогнат на детето си да преодолее проблема психологически.

  

   

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

24,705 преглеждания

Comments are closed.