Нова мярка за борба с демографската криза подготвя правителството у нас

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

fin1

Нова мярка за борба с демографската криза подготвя правителството у нас. Тя ще има за цел да поощрява раждаемостта в семействата с ниски доходи и самотните майки.

Парите за новата помощ се очакват в периода 2021-2017 г. по Оперативна програма за храни и материално подпомагане и е вече обсъдена от експерти от Министерството на труда и социалната политика.

Очаква се още в началото на 2021 г. пакетите с бебешки принадлежности – от памперси и мляко до шишета и биберони, както кошарки и чаршафи да поемат към родилките от посочените групи.

Идеята е взета от финландския модел за подпомагане на семействата на новородените, където всяко новородено получава подобен пакет с най-необходимите принадлежности, необходими от първия ден.

Как посрещат всяко новородено във Финландия

От правителството вярват, че тези пакети са допълнителен демографски стимул за раждането на повече деца у нас.

Предвижда се още семействата с ниски доходи, в които се отглеждат деца до 3 години да получават безплатна храна от детска кухня. Експерти от дирекция Международно сътрудничество на Агенцията за социално подпомагане смятат, че тази мярка ще е от изключителна важност за здравето на подрастващите, тъй като голяма част от децата на тази възраст не се хранят пълноценно с пресни плодове, зеленчуци и месо, тъй като родителите им не са в състояние да им я осигурят.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,704 преглеждания

Comments are closed.