Как посрещат всяко новородено във Финландия

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

fin2

Новородените във Финландия получават от държавата по една кутия. Тя е подарък за всеки нов член в семейството. На пръв поглед това е една най-обикновена картонена кутия, вярно, украсена със сладки патенца или меченца, но все пак това е само една картонена кутия. Но за повечето финландски родители тя е от съществено значение.

 

fin3

Във Финландия наричат тези кутии „майчински пакети“. Те се предлагат на всички бъдещи родители, които очакват раждането на своя наследник или на които предстои да осиновят бебе. Тези майчински пакети се предоставят от правителството напълно безплатно. Семействата имат възможността да избират между две възможности – да изберат кутията или да се спрат на еднократна помощ на стойност 140€ . Повечето родители избират кутията, тъй като съдържанието й надвишава по стойност сумата от 140€.

За първи път безвъзмездната помощ под формата на кутия, пълна с най-необходимите принадлежности за новороденото, започва да се отпуска през 1938 година, когато Финландия е изправена пред демографска криза, заради ниска раждаемост и висока детска смъртност. Пакетите са били предоставяни основно на семейства с ниски доходи.

От 1949 година, „бебешките кутии“ започват да се предоставят на всички бъдещи родители, независимо от техния произход, доходи, етнос или религиозна принадлежност.

Кутията включва разнообразие от най-необходимите детски артикули в неутрални цветове. Това са дрешки, спално бельо, памперси, кърпи и детски аксесоари, необходими от първия ден на живота на новороденото. Наред с това, в кутията за бебето има матраче, което след като от нея се извадят принадлежностите, може да се постеле и кутията да се трансформира в бебешко кошче, което е напълно достатъчно и удобно за първите месеци.

Статистиката в скандинавската държава сочи, че след въвеждането на „майчинските пакети, детската смъртност във Финландия рязко намаляла. Като една от основните причини за това се посочва факта, че бъдещите майки трябва да отидат на лекар и да посещават държавна пренатална клиника, за да си получат помощта. По този начин „кутията“ работи в единомислие със здравната система, а бъдещите майки са под лекарско наблюдение от началото на бременността. Наред с това раздаването на бебешките кутии се превръща и в забавна традиция във финландската култура. Повечето родители оценяват тази грижа на държавата като шанс за равен старт в живота на всяко новородено.

fin1

Днес Финландия е една от малкото страни в света, с най-добре развита политика по отношение на грижите за майките и майчинството. Вероятно затова финландските майки, а и техните бебета са едни от най-спокойните и щастливи в света. Мнозина от тях посочват като причина за това грижата на държавата към тях и, разбира се, кутията, тъй като тя съществено облекчава семейния бюджет.

Източник: global.aplus.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

35,910 преглеждания

Comments are closed.