Защо е важно да се дозира точно витамин D?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

vitamin D

Витамин D e известен като “витаминът на здравите кости”. Ролята му за формирането на здрава костна система в най-ранна детска възраст е неоспорима и в подкрепа на полезното му действие, учените продължават да откриват все по-нови научни факти за него. Витамин D е един от най-важните отговорници за правилния растеж на децата. Когато го получават в нужното количество, децата се развиват с отлични темпове и се гарантира добро здраве и качество на живот в по-зряла възраст.

Как действа витамин D?

Витамин D е мастноразтворим витамин, което означава, че той не се разтваря във вода и следователно може да се натрупа в човешкия организъм. Това е един уникален витамин, чиято основна роля е, да подпомага усвояването на калция, който е от съществено значение за растежа и изграждането на здрава костна система.

Витамин D има отношение към следните процеси в подрастващия организъм:

·        Подпомага синтеза на инсулин, който регулира кръвната захар и следователно предпазва от диабет.

·        Спомага за изграждането на здрава кръвоносна система и повлиява положително цялостната й дейност.

·        Има положително въздействие върху изграждането на нервната система и може да окаже положително влияние върху състоянието на мозъка, а в по-зряла възраст да има превантивна роля срещу депресия и други психични разстройства.

·        Витамин D спомага за изграждането на устойчива имунна система, така че организмът да може да се справя с вирусните инфекции сам.

Витамин D се синтезира в кожата, когато слънчевата светлина я огрява. Интересен факт е, че този процес е изключително бърз и отнема само няколко минути. Но тъй като прекаленото излагане под преките слънчеви лъчи може да има своите негативни последици за здравето на малките деца, а и не само на тях, е нужно да се приема и допълнително витамин D под формата на маслени разтвори.

Витамин D не бива да се получава обаче само под формата на добавка или де се разчита, че организмът ще се снабди с достатъчни количества чрез храната, колкото и да е тя разнообразна. За синтезирането и правилното приемане на този витамин от организма, грижата трябва да е комплексна – пълноценно хранене, излагане на слънчева светлина и контролиран прием на витамин D под формата на маслен разтвор. Тъй като майчината кърма не съдържа достатъчни количества витамин D, педиатрите препоръчват включването му още в първите дни от живота на новородените.

Дефицитът на витамин D води до намалена абсорбция на калций и фосфор, а това има отрицателен ефект върху костната минерализация. При бебета и деца такъв дефицит се проявява като рахит – състояние, характеризиращо се с костни деформации и забавяне на растежа.

Витамин D се среща в някой от следните хранителни продукти – морски риби, черен дроб, сирене, мляко и яйчен жълтък, които е добре да присъстват в менюто на кърмещите майки. Добре би било те да са и част от менюто на подрастващите.

Витамин D обикновено се среща под формата капки, идеални за кърмачетата и малките деца, защото са лесни за приложение и може да се комбинират с различни течности, които детето вече пие с охота, обикновено това са плодовите и зеленчукови сокове, които се включват в менюто след 4-я месец. Препоръчително е даването на витамин D да се случва под лекарски контрол и при строго спазване на дозировката, която педиатърът е назначил. Еднакво важно е детето да получава достатъчно количество витамин D, но също и да не бъде предозирано, тъй като той не се елиминира с урината и може да се натрупа в организма.

Предозирането на витамин D може да предизвика стомашно-чревни неразположения – гадене, повръщане, запек, загуба на апетит, но най-сериозно е  повишаването на нивата на калций в кръвта – хиперкалциемия.

Прочетете също:

Зеленчуци под прикритие

 

Храните, които ще направят хиперактивното дете по-спокойно 

 

Вегетарианци по време на бременността

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

8,331 преглеждания

Comments are closed.