На каква възраст децата се разделят със следобедния сън

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

sledobeden-sun

Около втората година бебетата започват да спят все по малко през деня. До третата година времето за бодърстване се увеличава още, а между третата и четвъртата година то нараства с още няколко часа. Много малка част от пет-шест годишните деца продължават да спят в следобедните часове.

Навиците, дневният режим и необходимостта от сън през деня са различни за всяко дете.

От колко сън има нужда едно дете през светлата част на денонощието, зависи от това колко време детето е спало през нощта. Има и деца, които се нуждаят от сън през деня, независимо от това, колко часа са спали през нощта. Като цяло обаче, децата до 5-6 годишна възраст спят 12-14 часа в денонощието, така че, ако едно дете си ляга в 20:00 часа и спи до 8 часа сутринта, то на практика е получило ежедневната си доза сън и е съвсем нормално да няма нужда от допълнителни часове за спане през деня.

От колко сън се нуждаят децата в различните възрасти?

Навиците на децата не са константа, т.е. ако един месец детето спи повече часове през нощта и поради тази причина не се нуждае от сън през деня, в следващия месец то може да промени режима си, да спи по-малко време през нощта, но за сметка на това да компенсира с няколко часа сън през деня.

Тези промени в режима могат да са свързани със сезона, с активността на детето през деня, с бодърстване до късно вечерта и т.н.

5 неща, които не знаем за детския сън

Ако детето на възраст под 6 години спи по-малко от 12 часа през нощта, то най-вероятно ще има нужда от поне час-два сън и през деня. С порастването обаче всеки родител установява, че колкото по-голямо става детето, толкова по-трудно е то да бъде поставено да спи през деня.

Малките деца и децата в предучилищна възраст обикновено са нетърпеливи да откриват света около себе си, поради което трудно биват убедени, че е добре да полегнат и да поспят през деня – за тях това е времето на интересната част на денонощието.

Ако детето не посещава детска ясла, градина или забавачка, добре би било през деня то да заспива на същото място, където заспива и вечер. Най-често това е детското креватче. Този навик ще увеличи вероятността детето да заспи без проблеми. Ако обаче посещава детско заведение, най-вероятно то има други навици, основаващи се на различни от домашните правила, с които е добре да се съобразите през почивните дни.

Трябва ли да има спални кътове в яслите и градините?

Ако дете на възраст под четири години отказва следобедния сън, опитайте се да му обясните, че не е задължително да спи, но е добре да си полегне , за да си почине и да събере нови сили за игра по-късно след това. Детето трябва да знае, че може да вземе със себе си в леглото любима книжка или играчка, а вие затъмнете стаята и останете край него за известно време. Въпреки съпротивата си, най-вероятно детето неусетно ще заспи, а дори да не заспи, самото отпускане в леглото, в полутъмната стая ще му помогне да се почувства отпочинало, сякаш е спало, а едночасовата почивка ще възстанови силите му, вашите също.

Следобедният сън не бива да се превръща в задължителен елемент от дневния режим да детето, както и в самоцел на родителите. Добре е той да съпътства ежедневието на децата до 5-6 годишна възраст, но ако следобедната дрямка не е от любимите занимания на детето, не го насилвайте на всяка цена да спи. Това само ще го изнерви, а и вас също, и вместо да се почувствате отпочинали, ще усетите физическо и психическо изтощение, както вие, така и детето.

И, не забравяйте, важно е колко часа сумарно детето е спало за едно денонощие, а не самоцелното преследване на определен режим, който обикновено е индивидуален за всяко дете и трябва да е съобразен с навиците му, с неговия темперамент и моментното здравословно и психическо състояние.

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

50,146 преглеждания

Comments are closed.