Трябва ли да има спални кътове в яслите и градините?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

spalni-pomeshteniq-v-detskite-gradini

Спалните помещения в детските градини били отживелица от соца. Поради тази причина щели да се наложат нови стандарти, които да променят системата. Спални за малките деца в детските градини има у нас и в още няколко страни от Източна Европа. В страните от ЕС и в САЩ такива помещения не съществуват.

Тези факти са и причината, поради която столичните общинари възнамеряват да поискат промени в наредбата на регионалното министерство за проектирането и изпълнението на детските градини и яслите, с които да отпадне изискването в тях задължително да има кътове за спане. Това стана ясно по време на последното заседание на Столичния общински съвет. Мотивите са, че децата прекарват в тях сравнително малко време и че обособяването им струва прекалено много средства на общината.

Намеренията за тази промяна са в отговор на питане на общински съветник как се спазват изискванията за физическата среда и информационното и библиотечното осигуряване на градините и училищата. Кметът на София, Йорданка Фандъкова е обяснила, че ще очаква от коалиционния партньор на ГЕРБ да подкрепят евентуално предложение на управляващите за премахване на спалните в детските центрове.

„Имаме най-консервативната наредба за строителството на детски градини и ясли в целия свят. Освен в някои страни от Източна Европа никъде другаде в ЕС и в САЩ няма изискване в тях да има спални. Ще ви бъда благодарна, ако подкрепите едно облекчение на тези изисквания. Разбира се, при спазване на всички условия за почивка на нашите деца. В тези кътове те прекарват по час, най-много час и половина. Би могло да се разположат подвижни легла в занималните”, предлага още тя.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,180 преглеждания

Comments are closed.