• Няма категории

Любов по време на листопад (много вкусна рецепта с тиква)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

pumpkin-cinnamon-rolls

Този сладкиш и мек, сочен и ухае неустоимо на канела, в изкушаваща комбинация с нежна млечна глазура. Ще се влюбите в него точно сега, в сезона на тиквите, с топлия им оранжев цвят и мекия им вкус.

Продукти:

За тестото:

80 мл. прясно мляко

2 супени лъжици (30 гр.) масло

1/2 чаша (120 гр.) пюре от сварена тиква

1/4 чаша (50гр.) кафява захар

1/4 чаена лъжичка индийско орехче

1/2 чаена лъжичка сол

1 голямо яйце

1 пакетче суха мая

Брашно за мекотесто – около 2 ½ чаши

Пълнеж:

6 супени лъжици (85 грама) несолено меко масло

1/2 чаша (100 грама) кафява захар

1 супена лъжица канела

1/2 чаена лъжичка смляно индийско орехче

1/2 чаена лъжичка смлян карамфил

1/4 чаена лъжичка зехтин

Глазура:

114 гр. пълномаслено меко крема сирене

60 мл. чист кленов сироп

30 мл. прясно мляко

120 гр. пудра захар

Приготвяне:

Затоплете млякото и маслото на котлона, колкото да се разтопи маслото, но без да се сгорещява сместа. Добавете тиквеното пюре, захарта и подправките и разбийте на средна скорост с миксер. След това добавете предварително шупналата мая в малко мляко и яйцето и брашното и продължете да разбърквате на бавна степен, докато се оформи топка меко тесто, което започне да се отделя от стените на купата. Добавете още брашно и продължете месенето. Тестото става доста меко. Оформете го на топка и го сложете с купа, намазана с малко зехтин и покрийте със стреч фолио. Оставете го да втасва на топло, докато удвои обема си. Това обикновено става за около час-час и половина.

След като втаса премесете тестото, докато стане гладко и еластично. Ако все още лепне, добавете малко брашно.

След това разточете тестото с помощта на точилка под формата на правоъгълник и го намажете с омекналото масло. Смесете канелата, захарта и останалите подправки в отделна купичка и поръсете с тази смес блата. Навийте го на стегнато руло и с помощта на остър нож нарежете получената форма на 10-12 парчета, всяка от които е с дебелина 3-4 см.

Подредете получените резени в тавичка, върху хартия за печене или предварително поръсена с мазнина и брашно, за да не залепне сладкиша. Покрийте отново със стреч фолио и оставете отново да удвои обема си.

Когато това стане, загрейте фурната на 180 градуса и изпечете сладкиша за около половин час до златисто. При нужда покрийте след 15-тата минута, ако прецените, че има опасност да прегори .

След като го извадите от фурната, оставете го да се охлади, а през това време пригответе сместа за глазурата – разбийте мекото крема сирене, добавете кленовия сироп и млякото, докато получите идеално гладка смес. Добавете пудрата захар и разбъркайте още веднъж добре.
С получената глазура залейте охладения сладкиш.
Трудно ще го опазите за повече от ден, но във фризера може да се съхранява поне два месеца.

Полезни съвети:

-         Идеалното мляко за този сладкиш е 2% или пълномаслено.

-         Ако използвате жива мая, времето за втасване е по-кратко.

Рецептата е от sallysbakingaddiction.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,835 преглеждания

Comments are closed.