• Няма категории

Любимите рецепти на Първите седем за Бъдни вечер

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
Christmas food


Салати и предястия

Ароматна салата от червено цвекло

Продукти:
Червено цвекло
Балсамов оцет
Кимион
Мед
Сол
Зехтин
Орехи

Начин на приготвяне:
Почистете и нарежете на кубчета цвеклото. Поставете в касерола/тенджерка, залейте с вода колкото да покрие цвеклото и сварете, докато омекне. След като цвеклото е сварено, отдръпнете от котлона и добавете по ваш вкус: сол, кимион, балсамов оцет, мед, зехтин. При сервиране може да поръсите със смлени орехи. Комбинацията от подправки прави тази салата много ароматна и почти не се усеща земния му вкус.

Орехово мляко с чесън

Продукти:
200 гр. орехови ядки
сол
5-6 скилидки чесън
350 мл. топла преварена вода

Приготвяне:
С помощта на блендер или пасатор, а може и в кафемелачка, смелете орехите до степен на паста. Смелете чесъна на ситно със солта. Преситете орехите в купа, добавете чесъна и залейте сместа с 1/3 от топлата вода. Разбъркайте енергично. Постепенно долейте останалата вода и отново разбъркайте. Чесновото орехово мляко е пепеливо-розово на цвят и с характерен ядков вкус. Можете да го приготвите от предния ден, за да е още по-наситен вкуса и аромата му.
Сервира се студено.

pitka


Хляб

Питка с мая за Бъдни вечер

Продукти:
1 кг брашно
пакетче мая или 2 чаени лъжици суха мая
1½ – 2 чаени чаши вода
няколко щипки сол
чаена лъжичка захар
семена за овкусяване или украса
1-2 супени лъжици олио

Приготвяне:
Маята се размива с топла вода заедно със захарта. Постепенно се слагат няколко лъжички от брашното и се бърка. Щипката сол се поставя в останалото брашно и то се прибавя към маята. Омесва се тесто с помощта на олиото и се оставя да втаса около половин или 1 час на топло. По желание в него могат да се сложат различни семена – слънчогледово, ленено, маково, сусам, както и натрошени орехи. Паричката се поставя в тестото при месенето. Питката се пече в намазнена тавичка до почервеняване. След като се извади, тя се поръсва с малко вода и се завива добре с кърпа.
На празничната трапеза най-възрастният в къщата разчупва питката и подава парче на всеки. Парата носи късмет, плодородие и професионални успехи на този, който я намери.

Содена питка

Продукти:
750 гр. бяло брашно
2 ч.ч. хладка вода
4-5 с.л. олио или зехтин
3 с.л. оцет (или лимонов сок)
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 ч.л. сода бикарбонат – равна

Приготвяне:
Пресейте брашното (не е задължително, но така питката ще стане по-въздушна) и направете „кладенче“ . В него внимателно изсипете солта, захарта, лимоновия сок/оцета, в който сте разтворили хлебната сода, започнете да месите като постепенно доливате хладката вода и олиото. Месете докато получите меко тесто. Оставете го за 15-20 минути да си „почине“ , след което оформете кръгла питка и поставете в подмазана с олио или застлана с хартия за печене тавичка и я опечете на умерена температура (180-190 градуса) до златисто или до суха клечка.
След като я извадите я намажете с растителна мазнина и покрийте с кърпа, за да омекне.

ПРОДЪЛЖАВА НА СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Страници: 1 2 3

11,512 преглеждания

Comments are closed.