• Няма категории

Любимите рецепти на Първите седем за Бъдни вечер

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Баница с кисело зеле

Продукти:
1 пакет кори за баница (добре е да са по-дебели – на сач или ръчно теглени)
750-800 грама кисело зеле
1-2 чаши зелев сок
100 мл олио

Приготвяне:
Нарежете киселото зеле на ситно и го задушете с мазнината и зелевия сок до готовност. С така приготвеното зеле завийте всяка кора, без да добавяте мазнина вътре. След като наредите корите в намазана с мазнина тавичка, поръсете я с още малко олио отгоре и печете в умерена фурна до златисто. След като я извадите, покрийте с кърпа, след което сервирайте. Еднакво вкусна е както топла, така и студена, особено за онези, които обичат кисело зеле и ястия с него.

 

pulnena-tikva

ДЕСЕРТИ

Пълнена тиква с плодове и ядки

Продукти:
1 тиква (цигулка)
10-15 сушени сливи
100 гр. стафиди
100 гр. сушени кайсии
100 гр. фурми
150 гр. орехови ядки
100 гр. лешници/ бадеми/ кашу
1-2 ябълки
2 круши
1 суп. лъж. галета
2 суп. лъж. мед
1 ванилия
1 ч.л. канела
½ ч. л. индийско орехче
100 гр. кафява захар
портокалов ликьор по желание
портокалови корички, лимонова кора

Начин на приготвяне:
Тиквата се измива, отрязва се капаче, почиства се добре. Ябълките и крушите се измиват и нарязват на кубчета. Добавят се и другите сушени плодове, разбъркват се, овкусяват се с меда, захарта и другите подправки. Накрая добавяме и галетата, за да абсорбират излишната течност. Пълни се тиквата, а капачето се увива във фолио и се поставя отгоре. Слагаме тиквата в тавичка за печене и печем на 160 градуса за около 2.30 ч. При сервиране може да поръсите със смлени орехи.

Локумени пурички

Продукти:
1 кутия обикновен локум
1 пакет фини кори
½ чаша кокосово или друго растително масло (олио)
орехови ядки

Приготвяне
Всяка кора сгънете на две, намажете с кокосово масло или олио, наредете в по-късата страна разполовени парченца локум, плътно едно до друго. Завийте кората на стегнато руло. Разрежете на две или три парченца, според това колко дълги искате да са пуричките ви.
Навийте така и останалите кори, докато изчерпите продуктите.
Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и опечете пуричките за 10-12 минути на 180 градуса или докато добият приятен златист загар.

След като ги извадите, можете да:
1. Да ги поръсите с пудра захар, докато са още топли
или
2. Да ги сиропирате, след като изстинат със захарен сироп от 1 част вода и 2 части захар.
Желаем ви светла Бъдни вечер!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Страници: 1 2 3

14,114 преглеждания

Comments are closed.