Кратък и практичен наръчник по оцеляване на семейства с малки деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 

IMG_2262

Първите7: Имаш ли дневен план-график, който следваш всеки ден и кои са основните точки в него. Или действаш според ситуацията и на принципа „Както дойде“?

С.Т.: Докато децата бяха вкъщи, гледах да следвам дневен режим, защото така беше по-лесно за всички ни. Основните точки се състояха от различен брой хранения, разходки и спане в зависимост от сезона, както и от броя и възрастта на участниците. И човек неусетно се превръща в машина.

Първите7: София както всеки по-голям град е шумно, мръсно и изнервящо място за отглеждане на деца. Ако имаше възможност да избираш – къде би отглеждала и възпитавала синовете си?

С.Т.: Аз имам възможност да избирам. Както впрочем и повечето от нас, за щастие. Ако питате дали бих ги отглеждала в по-малък град или на село – не бих. Въпреки, че това несъмнено би било по-добре за тях, смятам че за едно семейство е важно всички негови членове да са общо взето щастливи. Аз съм решително градски човек и животът на село едва ли би ми понесъл дългосрочно. Ако обаче питате дали бих ги отглеждала в по-чист и по-безопасен град от София – да, бих.

Първите7: Какво най-много затруднява и изнервя една майка в градската среда?

С.Т.: Автомобилите. Във всичките им проявления.

Първите7: Какво те провокира да напишеш Наръчника и на кого ще е от най-голяма полза той?

С.Т.: Провокира ме сблъсъкът от първо лице с нещата, описани в него – София, преместване в нов апартамент, ремонт, родителство, готвене, разни случки и хора. Освен това ми се стори интересно как ли би изглеждал един сборник с кратки разкази, в който освен това са описани и реалните обстоятелства, при които тези разкази са били измислени. Всъщност нямах намерение да пиша Наръчник или каквато и да било книга – пишех си нощем за забавление, и по едно време Кратък и практичен наръчник по оцеляване на семейства с малки деца и други някак сам се появи. Обаче си го харесвам и нескромно смея да предположа, че книгата би могла да бъде ако не страхотно полезна, то поне доста забавна на кажи-речи всеки.

Първите7: Има ли космически родителски техники за справяне с майчинството в градската джунгла?

С.Т.: Медитация, автосугестия, повтаряне на мантри и използване на разни екзотични гъби и забранени хапчета. Шегувам се. Търпение му е майката на родителството, но в доста случаи то е много трудно постижимо.

Първите7: Какви хора очаквате да видите в лицето на вашите две деца след 15 години?

С.Т.: Нищо не очаквам, има само няколко неща, за които се надявам. Надявам се децата ми да са здрави. По възможност готини. И най-важното – със свободен дух.

Първите7: Какво бихте пожелали на читателите на Първите 7 и конкретно на българските деца?

С.Т.: Да са здрави, готини и със свободен дух. Другото ще си дойде само.
Благодаря Ви за вниманието!

***
СОНЯ ТОДОРОВА е завършила Университета по архитектура, строителство и геодезия в София и има докторска степен по висша геодезия от Техническия университет във Виена. Между научните си публикации пише къси разкази за удоволствие.

„Кратък и практичен наръчник по оцеляване на семейства с малки деца и други в София” е първата й книга, ако не се брои докторската й дисертация с не по-малко озадачаващото заглавие „Определяне на йоносферата посредством различни космически геодезични техники”. В момента работи като преводач на свободна практика и живее в София.

***
„Това е книга за София и още нещо, написана в духа на пътеводителите „Мишлен”, закачливите описания на Тери Пратчет и очарователния хаос на домашните списъци за пазаруване. В нея ще намерите смях, прагматизъм и разни истории в съчетание с лекото безумство, което майчинството носи на крилете си, с опити за живот, а не само за оцеляване в градска среда, както и със заслужаващото адмирации усилие да запазиш Красотата в обърканото ежедневие на пораснал човек. Авторката е успяла да грабне дребни моменти, които за обикновените хора може да изглеждат скучни и незабележими, да ги пусне през цедката на артистично кривогледия си мироглед и да ни ги сервира с нужното умение, добре изпечени и подходящо подправени.”
Константин Русев-Шамана

Фотограф:  Темз Арабаджиева

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Страници: 1 2

20,969 преглеждания

Comments are closed.