• Няма категории

Италианско ризото с гъби и лешници

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Тази рецепта открихме в едни италиански сайт и твърдението, че тя е „истинско удоволствие за небцето“ закачи погледа и събуди сетивата ни.  И наистина – тя звучи не просто вкусно, а невероятно вкусно! И освен това е идеална за дните преди Коледа, когато мнозина от нас спазват дългите 40-дневните коледни пости и често въпросът „Какво да сготвя“ е по-актуален от въпросът „Какво да облека?“

risotto-ai-funghi-e-nocciole


Тази рецепта открихме в едни италиански сайт и твърдението, че тя е „истинско удоволствие за небцето“ закачи погледа и събуди сетивата ни.  И наистина – тя звучи не просто вкусно, а невероятно вкусно! И освен това е идеална за дните преди Коледа, когато мнозина от нас спазват дългите 40-дневните коледни пости и често въпросът „Какво да сготвя“ е по-актуален от въпросът „Какво да облека?“

И така: ето какво ще ви е необходимо за 4 порции:

175 гр обелени лешници

1 голяма глава лук

1 скилидка чесън, ситно нарязан

1 червена люта чушка, накълцана

2 супени лъжици зехтин екстра върджин

300 г ориз за ризото

сол и черен пипер

1 чаена лъжица червен пипер

1 супена лъжица лимонов сок

800 мл зеленчуков бульон

50-100 гр гъби (диворастящите са много ароматни и подходящи, но ако не смеете, вземете обикновени култивирани печурки)

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 180°C и запечете лешниците върху хартия за печене около 15 минути като често ги разбърквате, след което ги охладете и нарежете на ситно или смелете в блендера.

Сотирайте лука, чесъна и лютата червена чушка за 4-5 минути, добавете ориза и разбъркайте за 2 минути. Подправете със сол, черен пипер и червен пипер, след това добавете лимоновия сок и отново разбъркайте. Започнете да добавяте бульона лъжица по лъжица като бъркате непрекъснато. След като вече сте добавили половината бульон, добавете нарязаните гъби и продължете да доливате бульон. Когато забележите, че оризът е абсорбирал бульона напълно, а оризът е мек и сочен, ястието е готово.

Преди да го сервирате го поръсете с печените лешници, но преди това го покрийте за 4-5 минутки с кърпа или капак,

Това е – можете да зарадвате близките си с истинско италианско ризото, съвършено както на вид, така и на вкус!

 

Източник и изображение: salute.leonardo.it

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Вкусно

Етикети:

1,481 преглеждания

Comments are closed.