Игри и занимания за деца от 3 до 6 месечна възраст

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

бебе се крие в чаршафи

Време е да се позабавлявате! През този период, който е доста вълнуващ, бебето ви ще става все по-активно. Ще може повече да използва ръчичките си и ще успява да се концентрира повече върху играчки и игри. Пригответе се да видите детето си в действие. Вече може да започнете да му четете дори книжки!

Със сигурност в тази възраст различните форми и звуци на играчките ще привлекат вниманието му. Играчките, които се състоят от няколко компонента, ще накарат детето ви да открива нови неща за различните форми и размери. Може да се забавлява с играчки, които светят, издават различни звуци или пеят. Със сигурност гумените патенца във ваната ще бъдат голямо забавление за него.

ИГРИ:

Причина и следствие

Игрите тип „причина и следствие” ще развият умението на детето да решава проблеми. Бебетата на 3 месеца най-много се забавляват с такива игри. Единственото нещо, от което се нуждаете, е прежда или някаква панделка и играчка, която да завържете на нея.

Оставете бебето легнало и завържете съвсем хлабаво панделката на крачето му. На другия край на панделката завържете играчката – идеята е, когато крачето се мърда, играчката също да се движи. Ще се изумите как детето ви ще се забавлява от това и ще изследва причината и следствието от движението. Тази игра изисква концентрация, затова бебето едва ли ще може дълго да я играе.

И не забравяйте, че по време на играта, трябва постоянно да гледате детето, за да не се оплете или панделката да се закачи някъде.

Кой ще седне?

Майка играе с бебе на седни

Това може да бъде доста забавна игра за детето, а и е чудесно упражнение за него. Бебето трябва да може да държи главичката си, което обикновено се случва около 3-ти месец, но със сигурност играта ще е интересна и за по-големите.

Оставете детето да лежи на мека повърхност като легло или одеяло. Хванете ръчичките и китките на бебчето и бройте: „Едно, две, три…горе!”. Когато кажете „горе”, внимателно изправете детето в седнала позиция. Целунете го и го оставете да легне отново. След няколко повторения детето ще очаква с нетърпение да го изправите. Може да си измислите и други варианти на играта.

И наистина се уверете, че бебето може да държи главичката си изправена.   

Светлинно шоу

Тази игра изгражда визуалните способности на бебето и със сигурност ще му е интересна. Някои бебета наистина обожават играта, за други ще е необходимо бавно да ги въведете в нея. Това, от което се нуждаете, е тъмна стая и фенерче.

Влезте в тъмна стая, като държите детето и седнете на стол или на земята. Настанете бебето и през цялото време му говорете. Включете фенерчето с думите „Виж светлината!”. Може съвсем бавно да движите светлината като се фокусирате на различни предмети. Говорете за всеки предмет, който осветявате – това може да са картини, играчки, книжки и други. Това ще развълнува детето и то ще е в очакване какво следва.
 
Ако детето ви се страхува от тъмното, може да оставите леко открехната вратата или да светнете малка нощна лампичка. И не светете в очичките на бебчето. 


бебе игае криеница


Дзак
 

Тази игра всички я знаем. Когато детето стане на 3 месеца, може да започнете опростена версия на Дзак. Играта помага за изграждането на стабилна връзка между вас и бебето. Тя е много важна, тъй като представя на малкото човече концепцията за присъствието на предметите (предметите и хората съществуват, дори когато бебето не може да ги види).

Детето може да е седнало или легнало. Когато привлечете вниманието му, сложете ръцете върху лицето си и попитайте „Къде е мама?”, след секунда-две си махнете ръцете и кажете „Ето я!”.
Ако бебето се разстрои, може да отложите играта за след няколко седмици.

Книжки

Всички родители трябва да четат на децата си и то колкото повече, толкова по-добре. Сигурно се питате кога да започнете. Когато бебето е на 4-5 месеца и вече може по-добре да си държи вратлето, е най-удачният момент. Четенето изгражда езиковите и словесните умения.

Най-добре започнете с по-прости книжки – от тези с картинки и малко текст. Първоначално може да отбелязвате факти като „Има куче” или „Виж, червена ябълка!”. Когато детето поотрасне малко (6+ м.), може да задавате въпроси и да отговаряте „Какво е това? Куче!”.
Сигурно няма да може да задържите за дълго вниманието на детето, то може да започне да дъвче книжката или да я хапе, но бъдете търпеливи. Първо започнете с книжки с меки и по-тънки страници, а след време, вземете от стандартните книжки, на които ще е по-лесно да разгръща страниците.

Време е за рими

Като споменахме за книжки, не може да подминем факта, че детето в този период е доста заинтересувано от римите. Може да са цели стихчета или просто римувани думички и звуци.

Трябва да си измислите репертоар от рими, които може по различно време на деня да припявате – докато сменяте пелените, докато приготвяте храната, по време на разходки или преди лягане. Бебетата обожават ритмичните тонове съчетани с рими.

Самолет

Това е доста популярна игра особено за татковците. Повечето бебета се забавляват искрено, а и е подходяща за укрепване на тялото. А от социална гледна точка, играта развива доверието в родителите
.

баща с бебе играят на самолет

Хванете бебето под коремчето, използвайте едната ръка, за да предпазите детето. Нежно го повдигнете нагоре-надолу. Когато детето поотрасне, може да му показвате различни неща отгоре, а когато може напълно да придържа главичката си (на около3-4 месеца), може да пробвате друг вариант на играта. Легнете по гръб и хванете бебчето под мишници с лице към вас. Докато го вдигате нагоре и го отдалечавате, може да му се усмихвате, а като се спуска към вас – да го целувате. 

На конче

Това е класическа игра, която повечето деца, а и родители, много обичат. Тя развива уменията за баланс в детето, както и двигателния контрол. Преди да започнете с тази игра, трябва да сте сигурни, че детето може да контролира мускулите на врата си.

Седнете на стол и сложете бебето на коляното си. Леко движете крака си нагоре- надолу, като може в същото време да пеете.

По коремче

Тази игра развива моторните умения и помага за сядането и пълзенето на детето. Това е една от най-важните игри, които то може да играе, докато изгради контрол върху главичката си. Бебето може да не може да седи по коремче повече от минута – две, особено ако е свикнало да лежи и спи по гръб.  

Сложете бебето по корем на одеяло или на леглото, като главичката е на една страна. Вие може също да легнете и да сте лице в лице. Идеята е да си мърда главичката наляво и надясно. Първоначално започнете с няколко повторения и постепенно увеличете времето за тази  игра. Като порасне още малко, детето ще може да си вдига главичката. Това е добро упражнение и помага за въртенето и пълзенето.

В началото бебето може да не хареса да седи по коремче, но постепенно ще свиква.
Наблюдавайте бебето по време на играта, тъй като някои деца могат да си сложат главичката на пода, което ще затрудни дишането.

Носле в носле

Тази игра помага да осъществите по-близка емоционална връзка с бебето.

майка играе с бебе

Вдигнете бебето във въздуха и кажете „Носле, носле, хубаво носле”. На думичката хубаво, свалете бебчето и докоснете нослето му с вашето. Повторете играта няколко пъти като всеки път си докосвате носовете. След няколко пъти, повторете думата „хубаво” повече пъти последователно и всеки път докосвайте нослето на бебчето. Например „Хубаво, хубаво, хубаво носле” и се докосвате три пъти.

Проучванията показват, че нежното докосване кара бебето да се чувства сигурно и в безопасност. Дава възможност да се почувства уверено и независимо.

 

Вижте също:

senzornata faza   Сензорна фаза – вторият етап от развитието на бебето

puree-2   Как да пасирате и съхранявате домашно приготвена храна за бебето

first-steps-2   Да преоткриеш света на два крака

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Бебето Развитие

90,453 преглеждания

Comments are closed.