Да преоткриеш света на два крака

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bebeta prohojdat

Първата крачка на бебето е изключително важно събитие, което повечето родители никога не забравят. Но очакването на този момент, може да бъде изтощително за родителите, които може да имат приятели и познати, чиито деца са проходили по-рано. Когато става въпрос за прохождане, всяко бебе си е различно и тяхната първа крачка няма отражение на това колко са интелигентни, големи или пък на родителските способностите (за отглеждане) на техните мама и татко.

При всички деца, процесът на прохождане, настъпва по различно време – обикновено децата започват да правят своите първи крачки между 12 и 14-тия месец, но е възможно и доста голямо различие. Някои деца прохождат доста по-рано, други чак на 21-вия си месец.

Със сигурност не можем да забързаме процеса на прохождане, но има някои неща, които могат да накарат вашето бебе да го забавят. Понякога ако бебето е експерт в пълзенето, то може да се чувства добре с този начин на придвижване. Няма много неща, които родителите могат да направят, за да накарат тяхното бебе да проходи, но  едно от тях е да се погрижат да насърчават своето дете с много похвали при всеки прогрес. Така бебето ще се радва на своето постижение.

Като цяло, децата прохождат, когато са готови. Добре е да ги държим за ръка и да вървим с тях като ги подпираме. Едно е сигурно – те не се нуждаят от уроци.

Готово ли е вашето бебе да проходи?

Да се научиш да ходиш изисква баланс на координация, правилна стойка и физическа сила. И освен това, бебето трябва да прехвърля тежестта от едната на другата страна, както и напред. Знаците, които ни показват, че нашето дете е готово да проходи, са, че може да сяда и да се държи самичко. Всъщност, първият етап от прохождането е да го придърпате към някой обект, който то може да използва за упора. Вие може да помогнете като застанете на колене и сложите бебето на тях. Бавно се изправете и помогнете на бебчето да натиска, за да усети тежестта на неговите крачета. Вие трябва да сте зад него за баланс.

first-steps

Как да окуражим нашето бебе да проходи? 

Ето някои забавни занимания, които помагат на малките да проходят, но все пак не забравяйте, че това е най-вече естествен процес, вие само можете да му помогнете  за това новооткрито приключение.

– Подредете цялата гарнитура една до друго до стената. Убедете се, че са стабилни. Поставете една играчка, по възможност по-цветна, за да привлече вниманието на бебето,  върху последния стол и окуражете вашето дете, придържайки се към столовете, да достигне играчката.  

– Когато бебето може да се изправя, запейте някоя песничка и го дръжте за ръката като вървите бавно в кръг. След няколко кръгчета, заедно паднете на земята.

– Нали знаете тези играчки, които правят балони – излезте в някой парк и започнете да правите балончета – със сигурност вашето дете ще иска да ги последва.

– Ако имате обръч, държейки го, напътствайте вашето бебе да стъпи в него (съвсем малките могат да опитат лазейки да минат по него, което също е добре)

– Дръжте ръката на бебчето и му покажете как може леко да присвива колене, подскачайки нагоре-надолу.

– Когато детето може да стои изправено, започнете да му показвате различни движения, като това да се върти. Вземете някакъв музикален инструмент или играчка, която пее и я дръжте така че вашето бебето да не може да я достигне. Покажете й как да се върти на музиката. Това ще помогне да заздрави крачетата и да се научи на баланс. В началото, това трябва да се прави близо до стол или диван, така че бебето да може да се държи ако загуби баланс.

Въпреки че сигурно очаквате с нетърпение първите крачки на вашето дете, в никакъв случай то не трябва да бъде принудено да върви. Той или тя ще ви покажат кога е настъпил моментът. Все пак не трябва да забравяме, че всяко дете се развива с различна бързина. Подскачането на бебчето в скута ви или лежейки да избутва ръцете ви с крачета, със сигурност помагат за баланса, координацията и укрепването на краката. 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7,014 преглеждания

Comments are closed.