Идеи как детето ви да не скучае, докато вие сте заети

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
2778455-15-650-1467099016

Дори когато са в т.н. отпуска по майчинство, майките са заети. При това повече от обикновено! Ежедневните задачи около бебето, а и не само, често налагат вниманието на родителите да се отклонява от децата.

Ето защо една от най-честите мисли, занимаващи родителските глави, е как да направим така, че детето да се занимава само, докато ние свършим нещо друго, което точно в този момент не търпи отлагане.

Следващите  идеи са лесни за прилагане, така че детето да бъде ангажирано поне за известно време, а наред с това да развива своите способности. Естествено, всеки родител знае, че колкото и безопасни да са заниманията, детето не бива да оставя без родителски контрол дори за минута, затова бъдете винаги около него.

*Напълнете една кутия от обувки с шишарки, семена, миди, камъчета, рапани и го накарайте да ги раздели по видове в отделни пластмасови или хартиени чашки. Нека детето направи това упражнение първо с ръце, а след това с помощта на супена лъжица, а за по-големите деца с щипки или пинцети.

*Преливане на вода от един съд в друг с помощта на лъжица, домакински гъби или с мерителна чашка.

*Преливане на вода от едно шише в друго с помощта на фуния.

*Да раздели различни по вид семена, предварително смесени в общ съд от вас – боб, леща, сух грах, царевични зърна. Повтаряйте имената на всеки вид, за да може детето да ги запомни, като му обръщате внимание на особеностите, по които се различават – цвят, големина, форма.

*Всяко дете има купища стикери, които иска да залепи по стените или мебелите. Насочете това желание и накарайте детето да ги залепи в тетрадка. Така ще си има чуден албум.

*Постелете одеяло на пода и дайте на детето да къса, мачка или реже стари разпечатки, брошури и вестници. Децата обичат звука от късането на хартия.

*Изрежете картинки с любимите герои на детето от стари списания и му дайте тетрадка и лепило. Накарайте го да ги залепи по начин, по който на него му харесва. Кажете му, че това е неговата книга.

*Дайте на детето пластмасови буркани и бутилки и го накарайте да развие, а след това отново да завие капачките им.

*Намерете старо портмоне и монети, нека детето ги вади и прибира. По-големите можете да накарате да броят монетите. А децата в предучилищна възраст да сумират.

*Накарайте детето си да нареди и всичките ви стари дебитни, кредитни карти, ненужни визитки и мини календарчета в съответните джобчета на портмонето.

*Нека рисува със сапун върху стар цветен чаршаф.

*Старите CD и  DVD дискове могат да се превърнат в чудновати украшения с помощта на няколко цветни перманентни маркера.

*Старите CD и  DVD дискове са идеална основа за създаването на картини със семена, които детето може да залепи за повърхността. За целта му помогнете и намажете повърхността с лепило, а след това го оставете да работи самостоятелно.

*Нека се учи да познава цифрите с помощта на стар телефон, като натиска различните бутони.

*Позволете на детето си да „подреди“ кухненските шкафове. След като извади всичко от тях, го накарайте да върне нещата обратно вътре.

*Оставете го да прави дупки на хартиени листове с перфоратор.

*Покажете му как да направи верига от кламери. Колкото повече кутийки с кламери имате, толкова повече време ще се занимава детето.

Още идеи можете да прочетете тук.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Страници: 1 2

104,553 преглеждания

Comments are closed.