Идеи как детето ви да не скучае, докато вие сте заети

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
2778455-15-650-1467099016

Дори, когато са в т.нaр. отпуска по майчинство, майките са заети. При това повече от обикновено! Ежедневните задачи около бебето, а и не само, често налагат вниманието на родителите да се отклонява от децата.

Ето защо една от най-честите мисли, занимаващи родителските глави, е как да направим така, че детето да се занимава само, докато ние свършим нещо друго, което точно в този момент не търпи отлагане.

Следващите идеи са лесни за прилагане, така че детето да бъде ангажирано поне за известно време, а наред с това да развива своите способности. Естествено, всеки родител знае, че колкото и безопасни да са заниманията, детето не бива да оставя без родителски контрол дори за минута, затова бъдете винаги около него.

1. Напълнете една кутия от обувки с шишарки, семена, миди, камъчета, рапани
и го накарайте да ги раздели по видове в отделни пластмасови или хартиени чашки. Нека детето направи това упражнение първо с ръце, а след това с помощта на супена лъжица, а за по-големите деца с щипки или пинцети.

2. Преливане на вода от един съд в друг с помощта на лъжица, домакински гъби или с мерителна чашка.

3. Преливане на вода от едно шише в друго с помощта на фуния.

4. Да раздели различни по вид семена, предварително смесени в общ съд от вас – боб, леща, сух грах, царевични зърна. Повтаряйте имената на всеки вид, за да може детето да ги запомни, като му обръщате внимание на особеностите, по които се различават – цвят, големина, форма.

5. Всяко дете има купища стикери, които иска да залепи по стените или мебелите. Насочете това желание и накарайте детето да ги залепи в тетрадка. Така ще си има чуден албум.

6. Постелете одеяло на пода и дайте на детето да къса, мачка или реже стари разпечатки, брошури и вестници. Децата обичат звука от късането на хартия.

7. Изрежете картинки с любимите герои на детето от стари списания и му дайте тетрадка и лепило. Накарайте го да ги залепи по начин, по който на него му харесва. Кажете му, че това е неговата книга.

8. Дайте на детето пластмасови буркани и бутилки и го накарайте да развие, а след това отново да завие капачките им.

9. Намерете старо портмоне и монети, нека детето ги вади и прибира. По-големите можете да накарате да броят монетите. А децата в предучилищна възраст да сумират.

10. Накарайте детето си да нареди и всичките ви стари дебитни, кредитни карти, ненужни визитки и мини календарчета в съответните джобчета на портмонето.

11. Нека рисува със сапун върху стар цветен чаршаф.

12. Старите CD и  DVD дискове могат да се превърнат в чудновати украшения с помощта на няколко цветни перманентни маркера.

13. Старите CD и  DVD дискове са идеална основа за създаването на картини със семена, които детето може да залепи за повърхността. За целта му помогнете и намажете повърхността с лепило, а след това го оставете да работи самостоятелно.

14. Нека се учи да познава цифрите с помощта на стар телефон, като натиска различните бутони.

15. Позволете на детето си да „подреди“ кухненските шкафове. След като извади всичко от тях, го накарайте да върне нещата обратно вътре.

16. Оставете го да прави дупки на хартиени листове с перфоратор.

17. Покажете му как да направи верига от кламери. Колкото повече кутийки с кламери имате, толкова повече време ще се занимава детето.

Още идеи можете да прочетете тук.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Pages: 1 2

155,750 преглеждания

Comments are closed.