За бъдещето на децата с гастроезофагеален рефлукс (ГЕР)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

reflux-pri-kurmacheto

Гастроезофагеалният рефлукс е физиологичен процес, който засяга здрави кърмачета и деца. Болестта се изразява в чести повръщания – почти на всяко хранене на детето. Обикновено преминава между 6-12 месечна възраст, но може да се наблюдава и до втората година на децата, а често да продължи и цял живот. За това е от изключително значение родителите на деца с ГЕР* да получат помощ, както и съвети от специалисти в тази област на медицината, и не на последно място – подкрепа от други родители. ГЕР е заболяване, което може да продължи години и често не може да бъде овладяно с медикаменти и терапии.

Рефлукс при кърмачето

Проектът „За бъдещето на децата с гастроезофагеален рефлукс“ стои фондация „АМЕ“.

Той има за цел създаването на център, в който да се извършват консултации и да се провеждат дискусии за заболяването ГЕР, което засяга голяма част от новородените бебета и малките деца. Създаването на такъв център ще помогне на родителите на тези деца да споделят опита и перипетиите, през които преминават във връзка с болестта. Споделянето  с други родители и възможността да присъстват на открити консултации със специалисти ще улеснят до голяма степен ежедневието на тези семейства. На срещите на родителите ще бъде обяснено какво представлява болестта и какви са начините за лечението й. Проектът е финансиран и подкрепен от Столична Община по програма “Социални иновации”.

В световен и национален мащаб това заболяване е огромен проблем, с който всекидневно се сблъскват безброй родители. Много от децата, които страдат от ГЕР се раждат със заболяването и често родителите не са подготвени за битката, която им предстои. Информацията, която майките получават за болестта в болницата след раждането често се оказва недостатъчна.

Проектът е насочен, както към родителите на деца със заболяването ГЕР,  така и към техните най-близки роднини и приятели. По изпълнението на проекта ще се извършват няколко дейности от специалисти в областта.

Едната дейност е “урок по спешна помощ”, в която специалист показва как да реагираме на спешни случаи в домашни условия.

Втората дейност е “ден на отворените врати”. Организирането на на такива дни дават възможността родители, чиито деца страдат от ГЕР,  да срещнат други като тях. Чрез отворени дискусии се поставят въпроси и се дават отговори, споделя се собствен опит за  справяне със заболяването и различните му изяви. Всеки участник има възможността до вземе участие в дискусията.

Третата дейност е организиране на консултации от специалист в областта. Консултациите ще включват въпроси, свързани с етиологията на заболяването, различните й проявления, медикаменти за лечение.

Платформата „За толерантност и подкрепа“ има за цел да предостави отворен достъп до проекта и резултатите от него. В платформата участниците могат да четат теми за заболяването и да задават въпроси. Организаторите имат и още една дейност “телефонно дърво”, в която участниците си разменят телефони при желание за взаимопомощ и връзка.

Ако имате въпроси и предложения, можете да се свържете с фондация “АМЕ” на телефон
088 9922713.
 

 *ГЕР – гастроезофагеален рефлукс

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,482 преглеждания

Comments are closed.