Рефлукс при кърмачето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

reflux-pri-kurmachetoКакво представлява физиологичен рефлукс в бебешка възраст и какви мерки изисква.

Рефлуксът при кърмачетата представлява връщането на малки количества мляко към устната кухина и носа на бебето, заедно с въздуха по време на оригване.

Съдържимото от стомаха се връща в хранопровода и от там към устната кухина.

Това състояние е често срещано при новородените е обикновено не е свързано с някаква болестна симптоматика. Педиатрите обикновено го наричат физиологичен рефлукс, който не причинява на бебето никакъв дискомфорт.

Признаци на рефлукс при кърмачето.

–         Ако бебето спонтанно връща малки количества мляко по време или след хранене, то най-вероятно има рефлукс.

–         Рефлуксът не е повръщане. Второто е силно, понякога като фонтан и като количество надвишава 1-2 супени лъжици. Повръщането, за разлика от физиологичния рефлукс, може да е признак на заболяване.

От какво се причинява рефлукса?

При новородените и кърмачетата рефлуксът най-често е в резултат от слаба мускулатура на сфинктера на стомаха, който в ранна детска възраст все още не е напълно развит. Когато суче, бебето поема известно количество въздух, особено, ако бебето е лакомо и суче прекалено бързо. След нахранването мехурчетата въздух се отделят, а с тях и известно количество от поетото мляко.

Най-често от рефлукс страдат бебетата от четвъртия до седмия месец. След тази възраст малките деца рядко проявяват признаци на рефлукс. Мускулатурата на сфинктера на стомаха заяква и това неразположение остава в миналото.

Повече случаи на рефлукс не налагат лекарска намеса и специално лечение. Ако обаче забележите, че бебето не се чувства добре от честите прояви на рефлукс, можете да го облекчите по следните начини:

• Дръжте бебето възможно най-изправено по време на хранене и около 30 минути след това.

• Давайте му да суче по-често, но по-малки количества.

• Ако преди да храните бебето, то плаче по-продължително време, най-вероятно ще поеме много въздух, което ще е причина за рефлукс. Затова не оставяйте бебето да плаче преди хранене.

• По време на хранене, правете кратки прекъсвания.

• След хранене поставете бебето върху корема си, докато сте седнали на стол с полегата облегалка. Не оставяйте бебето веднага след хранене в кошчето само. Наблюдавайте дали ще върне мляко.

• Ако храните бебето си с шише, проверете отвора на биберона. Ако  дупката е твърде голяма, бебето ще приеме твърде бързо млякото, с него и доста въздух, а това означава, че най-вероятно след нахранването ще върне част от приетото мляко.

Какво представлява гастроезофагеален рефлукс?

При някои бебета и по-малки деца рефлуксът може да причини усложнения и да доведе до гастроезофагеален рефлукс. Той е съпътстван от болка и дискомфорт в стомаха и гърдите. Бебетата и децата имат затруднения при хранене, не наддават на тегло, плачат и често преди, по време и след хранене извиват гръбчето си като дъга. Това състояние изисква консултация с педиатър. Правилно е да се назначат изследвания за проследяване на киселинните нива в хранопровода в продължение на 24 часа.

Редица проучвания показват, че използването на различни сгъстители на храната или директна сгъстена формула може ефективно да намали симптомите на гастроезофагеален рефлукс.

Ако бебето изглежда тревожно след нахранване, повръща и не наддава на тегло, педиатърът е добре да предпише средства за подтискане на стомашната киселинност.

Рефлукс по време на бременност.

По врече на бременност рефлуксът е често срещано явление. Нарича се киселинен рефлукс и причинява парене и тежест зад гръдната кост, горчив вкус в устата и общо неразположение. Най-често се причинява от излишните количества хормони, преяждане, физическа активност непосредствено след нахранване и прием на пикантни, кисели или твърде солени храни.

Ако искате да си помогнете, поставете си за цел да забележите кои са храните, които ви причиняват неприятните усещания. Това може да са продукти с ментов вкус, шоколад, плодови сокове, кафе и мазни храни.

За справяне с проблема помага по-честия прием на малки количества храна. Препоръчително е да не си лягате непосредствено след нахранване. Ако рефлуксът е съпроводен с тежка киселинност, личния лекар ще ви предпише медикаменти, които бихя могли да я подтиснат или неутрализират.

Ларингофарингеален рефлукс

Известен е още като тих рефлукс и го наричат така, защото не предизвиква обичайните симптоми. Този вид рефлукс се развива, когато стомашната киселина премине през хранопровода и дастигне задната част на гърлото. Често предизвиква дрезгавост, желание за прочистване на гърлото, кашлица. Този вид рефлукс може да нанесе известни поражения на гърлото и гласните струни. Засяга както възрастни, така и деца.

Мълчаливият рефлукс може да се излекува с промяна в начина на живот и прилагането на антиацидни лекарства.

При всяка нетипично оплакване от ваша страна или от страна на бебето, потърсете консултация със специалист.

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

39,681 преглеждания

Comments are closed.