Коледната елха – как да направим украсяването й интересно за децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

christmas tree

Децата са причина да заобичаме Коледа дори повече от преди. Когато от нас зависи да организираме незабравим празник за едно, две или повече малки същества, когато трябва всичко в дома да стане уютно, семейно и празнично, Коледа се превръща в нещо много повече от празник. Това е цяла малка магия, която трябва да организираме и пресъздадем.

Присъствието на коледната елха като неизменен символ по време на зимните празници има своята хилядолетна история. Това, което допринася за това как празнуваме Коледа, са различните древни обичаи, религиозни вярвания и суеверия. Една от първите асоциации, която правим, когато си мислим за Коледа, е коледното дърво.

У нас традицията на коледната е пренесена от Русия. Там първоначално започват да се накичват дръвчета, които добиват популярност у нас по време на Руско-турската освободителна война.

Ако детето ви е още мъничко (под 1 годинка), то ще е впечатлено от светлините и украсата на коледното дърво и ще ги съзерцава с внимание. На тази възраст обаче трябва да бъдете внимателни и да поставите елхата на безопасно място.

При малко по-големите деца, които вече са по-осъзнати, можете да разчитате на значителен интерес. Преди да пристъпите към украсяването на коледното дърво, разкажете на своето мъниче повече за тази традиция. Можете дори да изгледате някое игрално или анимационно филмче заедно, за да разбере то каква е символиката на елхата, как става украсяването й и защо това е семейна традиция. Така то с нетърпение ще очаква момента, в който ще пристъпите към самото действие.

Дайте възможност на детето си да се включи активно, питайте го къде според него е добре да се постави тази или онази играчка, вдигнете го на ръце и му позволете то да постави коледната звезда. По този начин детето ще се чувства важно и значимо, а украсяването на елхата ще се превърне в истинско забавление.

Можете заедно да изработите собственоръчно направени играчки или пък гирлянди от хартия. Ако желаете, сложете малки парченца памук на отделните клончета, което създава илюзия за сняг. Вместо чупливи играчки, можете да сложите шишарки, завързани с конец или червени панделки от платнена лента.

Запомнете, че крайният ефект не е чак толкова важен, колкото съвместно прекараното време и прекрасните спомени, които ще останат в съзнанието на вашето дете.

Прочетете още:

Коледни играчки от глина

Как да си направим коледно джудже с подръчни материали?

Коледна звезда от плат

История на коледната елхичка у нас

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Полезно

Етикети:

181,268 преглеждания

Comments are closed.