Съвети за здрави детски зъби при деца над 6 г.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Докато вашето дете расте и неговите вкусове, поведение и зъби се променят, ние разбираме, че може да е трудно да разпознаете най-добрия начин, по който да се грижите за неговите зъби. Тази статия предоставя някои съвети, с помощта на които може да запазите зъбите на вашето дете здрави във възрастта над 6 години.

Диаграма на зъбките

Вашето дете обикновено ще има 20 млечни зъба, а впоследствие, когато устата му порасне достатъчно – 32 постоянни зъба. Всички деца са различни и първото млечно зъбче може да пробие още от 3-месечна и чак до 12-месечна възраст, като долните средни зъби най-често пробиват първи.

Около 6-годишна възраст първите постоянни зъби ще пробият и ще трябва да служат на детето цял живот.

Използвайте диаграмата по-долу, за да разберете кога може да очаквате да пробият млечните и постоянните зъби.

9346_Aquafresh_hi-res-01_big

 

 

Грижа за зъбите при деца над 6 години

Около 6-годишна възраст детето има съвкупност от млечни, постоянни зъби и празни места. Това е  времето, когато първите постоянни зъби израстват през венците и причиняват клатене на млечните зъби. Млечните зъби впоследствие изцяло биват избутани, като оставят празни места, които да бъдат запълнени от постоянните зъби.

Емайлът на новите постоянни зъби не е напълно завършен и е уязвим на кариес. Тази фаза продължава до тийнейджърските години. Загубата на млечните зъби е важна част от израстването на всяко дете и е важен период в грижата за оралната хигиена, тъй като постоянните зъби трябва да служат цял живот.

Около 7-годишна възраст децата са готови сами да поемат грижата за миенето на зъбите си. Все още е важно да наблюдавате: уверете се, че детето четка всички повърхности в устата с нежни кръгови движения – върху всички дъвкателни повърхности, предната, задната и страничните повърхности на всеки зъб и по цялата дължина до линията на венеца. На тази възраст детето би трябвало да мие зъбите си 2 пъти дневно по 2 минути. Окуражавайте го да изплюва пастата след като изчетка, но да не изплаква, за да остане от защитаващия флуорид

Променящата се смесица от млечни, постоянни зъби и празни места е по-трудна за ефективно почистване. Като избирате четка и паста с мек вкус, специално разработени за деца на и над 6 години, вие окуражавате детето да мие зъбите си всяка сутрин и вечер. Сега е добър момент да включите и водата за уста, тъй като тя достига до местата, които четката за зъби може да пропусне.

 

Здравословно хранене

Вашето дете със сигурност обича захарни храни и напитки като бисквити, шоколад и газирани напитки, но за съжаление бактериите върху детските зъби също ги обичат.

Бактериите реагират със захарта и образуват киселини, които атакуват зъбните повърхности и причиняват кариес. Най-добре е да опитате да ограничите захарните храни и напитки до основните хранения през деня и да се уверите, че захари не се консумират повече от 4 пъти на ден.

За да станат нещата още по-сложни, киселините може да се появят и от здравословни храни и напитки като плодове и плодови сокове. Приемането на много такива храни може да бъде вредно за детските зъби.

Посещавайте стоматолога си

След като постоянните зъби на детето вече изникват, е изключително важно да осигурите редовни посещения при стоматолог на всеки 6 месеца. Така стоматологът ще може да идентифицира всеки потенциален проблем, преди той да стане болезнен или да се задълбочи. Редовните посещения създават добър навик и са основа за здрави зъби на детето за цял живот.

Съвети:

• Ако детето може да пише слято буквите, това е добър знак, че може да се справи ефективно и  самостоятелно с четкането на зъбите.

• Загубата на зъби и появата на празни места понякога е трудна за децата, затова използвайте Феята на зъбките, за да направите процеса приятен/ забавен за тях.

• Разреждайте плодовия сок с 10 части вода, за да минимизирате киселината, която е в контакт с детските зъби.

• Смяната на четката за зъби на всеки 3 месеца и след болест може да Ви даде увереност, че четкането винаги е ефективно и намалява преноса на микроби.

 

 

Вижте още:

Съвети за здрави детски зъбки при деца от 0-2 г.
Съвети за здрави детски зъбки при деца от 3-5 г.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

38,112 преглеждания

Comments are closed.