Децата и репелентите

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

girl ina the field_57170140

За съжаление, заедно с пролетта и лятото, екскурзиите, пикниците, почивката, идват и неприятните насекоми. Почивките на зелено извън града и дори разходката в парка, могат да бъдат провалени от нахапвания от комари, мухи или кърлежи. Но преди да започнем на мажем и пръскаме детето си с репеленти и мазила срещу ухапвания, е добре да знаем какво съдържат и как действат.

Едно от нещата, които трябва да имаме предвид е, че репелентите помагат единствено срещу хапещи насекоми, а не срещу жилещи.

Жилещи насекоми са:

- Оси
- Пчели
- Стършели

Хапещи насекоми са:

- Комари
- Кърлежи
- Бълхи
- Мухи

Как да изберем репелент за детето си?

На пазара има голямо разнообразие от репеленти – под формата на спрей, лосион, крем, репелентни гривни, лепенки или мокри кърпички. Но те имат различна степен на защита и различни съставки. Някои са по-натурални и с естествени съставки, но други съдържат не съвсем безопасни химикали.

Какви са опциите?

- Продуктите, съдържащи перметрин, никога не трябва да се прилагат директно върху кожата. Тези репеленти са толкова силни, че при контакт директно убиват кърлежите. За да се предпазите, може да напръскате дрехите, палатката и спалните чували, ако сте на къмпинг, одеялото за пикник.

- Репелентите, чийто съставки са основно растителни етерични масла, като кедър, евкалипт, соя, цитронела, обикновено са с твърде кратко време на действие – около 2 часа след намазване. Но те се смятат за най-безопасни за децата и въпреки, че и при тях са възможни алергични реакции, то те са редки.

- Репелентите, съдържащи DEET (диетилтолуамид) се считат за най-добрата защита срещу ухапвания от насекоми, но трябва да се ползват с повишено внимание, особено когато се прилагат на деца. В зависимост от процента на DEET, варира времето на защита – от 3 до 8 часа. Има специални продукти за бебета и деца, които са с по-малко процентно съдържание на DEET, но те изискват по-често нанасяне. Също така трябва да знаем, че този вид репеленти не трябва да се пръскат под дрехите, а само по откритите частни на тялото.

ДА и НЕ при използването на репеленти

Трябва ДА

- четем описанието и съставките
- следваме инструкциите за ползване
- нанасяме продукта само върху открита кожа, не под дрехите
- когато репелента е под формата на спрей, да пръскаме само на отворени и проветриви пространства
- дозираме правилно. По-обилното нанасяне няма да осигури допълнителна защита. Може само да навреди на детската кожа.
- съхраняваме препарата далеч от деца
- след употребата на препарати срещу насекоми да измиваме добре кожата на детето, където са били нанасяни и да почистваме дрехите.

НЕ трябва да
- използваме репеленти при бебета под 2 месеца
- пръскаме директно лицето. Нанасянето става с ръце, като избягваме зоната около очите и устата.
- нанасяме върху отворени рани, екземи или разранена кожа.
- комбинираме продукти срещу насекоми, съдържащи DEET със слънцезашитни кремове. DEET може да направи по-малко ефективна защита от слънцето. А заради честото нанасяне, да навреди на детската кожа.

 

Още за децата през лятото:

sun_protection_90206809%20(2)   Какво трябва да знаем за слънцезащитните продукти

camping%20semeistvo_1   На къмпинг

babyandsun_600x700   Бебето през лятото

shapka-aglika-400   Комарите не ядат кокос

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално

9,772 преглеждания

Comments are closed.