Комарите не ядат кокос

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 pozdravi ot rio

В моя (идеален) свят всички летят първа класа и буболечките не хапят децата. От време на време обаче всекидневието ме окуражава да си сверя часовника с него. Преди три седмици се преместих да живея със семейството си в Рио де Жанейро и каква беше изненадата ми една сутрин когато 14-месечната ми дъщеря се събуди с няколко красиви червени украски по двете си крачета.
Аз си казах, че е било случайно и само наблюдавах за признаци на сърбеж – такива нямаше.

kokosovo maslo

 След два дни, точно когато цветът на ухапванията започна да се променя от наситено-розов към светло-лилав, забелязах нови следи на (предполагаемо) комарски угощения. Твърдо решена да намеря идеално разрешение против насекомите, започнах съсредоточено да чета опаковките на предлаганите в кварталния супер “комарки” (така ги наричаше майка ми когато бяхме деца) – малки уреди се включват в електронната мрежа и излъчват химически съставена миризма, която гони и убива вредителите. На всички продукти имаше предупреждения: “да се спи най-малко на два метра от уреда”, “да се държи далеч от деца”, “да не се вдишва директно”, “ да не се слага в малки помещения”. Аз съм особено запалена по всичко естествено и екологично и тези предупреждения предизвикаха неприятни чувства в мен – дотам, че със същата решителност с която бях дошла в супера, щях да си тръгна оттам с празни ръце. Тогава се сетих за кокосовото масло (познато и като кокосово олио)! Много горда купих малко бурканче, за да намажа Любима още същата вечер. Не само, че държи насекомите на разстояние, а кокосовото масло оздравява вече ухапана кожа. При все това вече го бях изпробвала миналата година в Мексико – там тъща ми го купи на селския пазар, току-що направено и с лек мирис на изгорено (търговските продукти миришат много по-приятно, макар да нямат добавки). Ухапванията минаха веднага и нови нямаше. Сега мазането на откритите части на кожата и лицето преди лягане е част от нашата рутина. Не само, че е благоуханно, но и кожата го попива светкавично, така че да няма никакви мазни петна по чаршафите.

За кокосовото масло се знае отдавна – омайващо ароматно, и употребявано като лосион за тяло, то действа омекотяващо и подхранващо на всеки тип кожа. А като съм тръгнала да ви разказвам за него, нека спомена, че аз го слагам и в плодови и плодово-зеленчукови шейкове (една пълна чаена лъжичка на голяма чаша течност) – то е една от най-здравословните растителни мазнини и придава не само екзотичен вкус, а и спомага за понижаването на холестрола. Кокосовото масло е единствената мазнина, която под висока температура не променя състава си и поради това си качество е препоръчвано за пържене. Аз не пропускам да го използвам за приготвяне на пържени филийки (след което ги намазвам с течен шоколад и нареждам бананови резенчета отгоре!).

Съхранявайте го на сухо и тъмно (но не в хладилника – там ще се втвърди прекалено) и не се безпокойте ако при особено топло време то съвсем се втечни. А за кокосовата вода ще ви разкажа следващия път. Сърдечни поздрави от Рио!

Ваша Аглика Ангелова

 

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

4,806 преглеждания

Comments are closed.