Бременност и грижа за зъбите

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

http://www.mysmile.bg/

Прекрасните 9 месеца са изпитание за зъбите и венците ви. Но ние знаем как да се погрижите добре за тях.


Има няколко момента в живота ви, в които можете да положите основите на своите здрави зъби и един от тях е бременността. През тези, иначе вълшебни 9 месеца, това през което преминават зъбите и венците ви не е никак толкова прекрасно. Увеличените нужди от калций за бебето и липсата му в храната ви, включва един резервен механизъм – използване на наличните ресурси от костите и зъбите ви.

Решението е, ако сте бременна да действате сега – запишете си час при зъболекаря, не пропускайте да почистите зъбите си всеки път след хранене, не пропускайте нито веднъж конеца за зъби и се хранете здравословно… впрочем не само заради зъбите. 


Защо точно през бременността?

Бременните жени са по-предразположени към проблеми, свързани с венците и зъбите, заради завишените нива на прогестерон и естроген, които засилват кръвообръщението в цялото тяло, включително и във венците. А това ги прави по-предразположени към подпухване и кървене. При всички случаи трябва да се грижите добре за оралното си здраве, защото усложненията в устната кухина биха могли да доведат до усложнения на бременността. 


Какви всъщност са щетите

Бременните жени са по-предразположени към определени заболявания на зъбите и венците. Ето някои от тях:

Гингивит

Това е едно от най-често срещаните състояния през бременността. Всъщност около 50 % от бременните жени развиват гингивит. Симптомите са зачервени, подпухнали и кървящи венци. Кървенето се появява най-често, докато четкате зъбите си или ги почиствате с конец. Гингивитът се предизвиква от бактериите, които се развиват между зъбите и венците ви. Това става, когато малки частици храна се съберат в разстоянието между венците и зъбите и започнат да привличат бактерии, които се умножават многократно. Това води до възпаление на венците.

Фактът, че не сте бременна не ви предпазва от гингивит, но ако вече сте, трябва да бъдете особено осторожни в почистването. Пародонтит

Ако не се погрижите за гингивита, той може да прерастне в пародонтит. Това е остро възпаление на венците, което унищожава костната тъкан под венеца и връзките между венците и зъбите. Пародонтозаа може да доведе до загуба на зъби и сериозни възпаления и, за съжаление, се среща много често при бременни жени. Пациентки с пародонтоза са подложени на по-висок риск от преждевременно раждане и раждане на бебе с ниско тегло. 


Тумори

Тумори по време на бременността …. това също е възможен сюжет, за съжаление. Ако не лекувате пародонтита си по време на бременността, съществува риск от образуване на т.нар. пиогенни грануломи. Това са образувания върху венците, които могат да затруднят храненето, говоренето, преглъщането, да предизвикат болка и дискомфорт. Но могат да бъдат премахнати от вашия зъболекар, ако се налага. 


Как да се погрижим за себе си

Важното е да държим хигиената на високо ниво – както се казва, като за двама. Редовните посещения при зъболекаря и добрата хигиена ще пазят зъбите ви от плака и бактерии. Трябва да посетите зъболекар поне веднъж, по възможност през втория триместър – когато всички жизненоважно органи на бебето са се формирали и не съществува никакъв риск за него. Ако страдате от гингивит лекарят ще ви препоръча адекватно лечение на проблема и ще почисти зъбите ви. 


Кога трябва да се обадя на моя зъболекар?

Ако ви заболи зъб или усетите, че имате лош дъх, ако видите кръв или гной по венците си, трябва да отидете на зъболекар. Това са симптоми на възпалителен процес, който може да бъде опасен за беременността ви. Възпаленията могат бързо да се пренасят по цялото тяло и да застрашат бебето. Не ги подценявайте.

Други усложнения, като счупване на зъб и кариес, също трябва да се подлагат на щателен преглед, за да се види какво лечение може да се предприеме сега, тъй като лечението на канали и поставянето на коронки са процедури, които се оставят за след раждането. Но ако изпитвате остра болка, трябва да посетите зъболекаря си, за да ви предпише лечение, което е съвместимо с бременността. 


Какво да избягваме по време на бременността?

Някои процедури не са подходящи за този период и трябва да се отложат за след като бебето се появи. Избелването на зъби и други такива козметични процедури са последното нещо, за което да мислите сега. Лекуване на канали и други инвазивни процедури, също се записват в списъка с чакащи, освен ако не изпитвате нетърпима болка.

Трябва да се избягват и рентгеновите снимки, които въпреки съвременната техника, носят някакъв риск и е добре, да бъдат пропуснати.

Седенето на зъболекарския стол като цяло не е препоръчително за прекалено дълго време, защото позицията, в която сте, е изключително неблагоприятна за бебето ви. Лежането по гръб предизвиква притискане на т.нар. куха вена, която кръвоснабдява долната част на тялото ви. С притискането й спирате достъпа на кислород до бебето, а това е опасно. В заключение можем да кажем, че най-добрата грижа за зъбите и венците ви е във вашите ръце – добрата хигиена.

Запомнете, усмивката, за която се грижите сега, е тази, с която ще дарявате вашето бебе!


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Бременност

11,067 преглеждания

Comments are closed.