Бременност и цветотерапия

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

pregnancy_colors

 

Цветовете са важна част от живота ни. Още като бебета в утробата на майката, сме отглеждани в комфортна, мека розова среда. Едно от първите неща, на които учим децата си, и които те започват да различават, и чрез които правят връзка с предметите са цветовете. Като възрастни свързваме (донякъде подсъзнателно, донякъде осъзнато) отделните цветове с различни емоции или чувства.

Човешкото око разпознава около 1,5 милиона цветове и техните оттенъци. Отделните цветове, както и различните комбинации между тях, въздействат пряко върху чувствата, настроенията, емоциите ни и съответно и върху физическото ни състояние.

Цветотерапията е естествен метод на терапия, чиито ползи са открили и прилагали още в Древен Египет, Китай и Индия. Цветът е просто светлина с варираща дължина на вълната. Така всеки цвят си има своя собствена дължина на вълната и носи съответната енергия.

Понятието „цветотерапия” произлиза точно от тази връзка между емоциите на човека и цветовете. А науката за тази терапия във вида, в който я познаваме сега, води началото си от 1877 г, когато английските учени Даун и Блунт откриват лечебния ефект на ултравиолетовите лъчи. С тяхна помощ успешно са лекували някои кожни заболявания и рахит.

Някои от способите на цветотерапията изискват специални устройства и тяхното приложение по време на бременност е противопоказно.

Това, което може да направите е много лесно и може да го практикувате където и да сте. Затворете очи и си представяйте в продължение на няколко минути избрания цвят. Това е прекрасен начин да се отпуснете и да си починете, докато сте вкъщи, на работа или някъде сред природата.

Ето кои цветове и по какъв начин могат да се използват по време на бременността:

Оранжево. Използвайте този цвят за да стимулирате емоционалната, физическата и сексуалната енергия. Тъй като оранжевото помага при депресии, може да гоизползвате и за повдигане на духа. Представете си, как вдишвате дълбоко оранжев поток от въздух.

Оранжевото дава резултат и при риск от спонтанни аборти. Опитайте се да визуализирате поток с оранжев цвят, който преминава през тялото ви и изтича между краката ви в земята.

Ако към края на бременността имате притеснения за недостатъчно количество кърма, може да стимулирате лактацията, като си представите че стоите под оранжев водопад.

Имайте предвид следното правило: препоръчва се упражненията с този цвят да се правят сутрин или през деня. Вечер, силната му енергия може да ви докара безсъние.

Жълто. Използва се за насърчаване на самоконтрола, ясната мисъл, вътрешната сила и оптимизмът.

Зелено. Това е цветът на свежестта, прераждането, израстването. Зеленият цвят е добър за носене по време на бременността, тъй като помага за неутрализирането на стреса и напрежението и освобождава от поддтисканите емоции и страхове.   

Синьо. Използва се за понижаване на високото кръвно, успокоява при превъзбуда и способства за възстановителния сън. Ако страдате от безсъние, затворете очи и си представете как вдишвате дълбоко този наситен цвят, докато изпълни цялото ви тяло. Може да използвате за спалнята си бельо в синьо и бяло или да си сложите нощна лампа със син абажур.

Небесносиньо. Този цвят ще ви е полезен, ако изпитвате страх и безпокойство. Изрисувайте в съзнанието си син дъжд, как се къпете в него и как облива цялото ви тяло.

Индиго. Помага да успокоите гнева, да понижите напрежението и да превъзмогнете някаква зависимост.

Как да използвате цветовете и цветотерапията по време на бременността:

–       Обградете се със зелени растения;

–       Носете зелено възможно най-често;

–       Боядисайте спалнята си в нежно синьо и зелено, за да подобрите съня си;

–       Използвайте топли, слънчеви цветове за дневната, за повишаване на енергията и тонуса ви;

–       Носете жълто, когато усетите нужда да повишите вътрешната си сила;

–       В моментите, в които се чувствате под стрес или напрежение, отпуснете се и визуализирайте успокояващи цветове. Представете си как ви обгръщат, заливат и изпълват тялото ви. 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,736 преглеждания

Comments are closed.