• Няма категории

„Ангелски” кекс с ягоди или Angel food cake

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в сп. Първите седем, Пролет 2013

angelska-torta (2)

Освен щъркелите като първи предвестници на пролетта, през най-красивия сезон се появяват и шарените цветове в градината – цъфналите дървета, зелените листни зеленчуци и ароматните ягоди. Макар че сезонът им е в началото на месец юни, у нас все по-лесно е да откриеш ягоди през цялата година. Намират се в големите търговски вериги. Когато ги избирам, гледам няколко неща – големината, цвета им, произхода и срока на годност. Избирайте не много големи плодове, със зелени листенца. Колкото по-ярко червени са плодовете, толкова по-узрели са. В повечето случаи дори и през опаковката се усеща аромата им. Ако не миришат, значи няма нищо истинско в тях, така че по-скоро не ги купувайте. 

angelska-torta (1)Изключително богати са на желязо, което ги прави незаменима храна по време на бременността. Съдържат магнезии и мед, които стимулират създаването на колаген, необходим за кожата. За да сте здрави и красиви, яжте повече пресни ягоди. Полезни са и за имунната система, може би защото съдържат голямо количество винамин С и подтискат развитието на грипните вируси. Понижават кръвната захар и са едни от най-ниско калоричните плодове, затова се използват при съставянето на диети. В състава им има голяма доза фолиева киселина, разграждат се много бързо в организма и не повишават нивото на холестерола. Това прави ягодите изключително подходящи за периодите, в които искаме да прочистим тялото си от натрупаните мазнини и токсини. Бъдете внимателни обаче, ако сте алергични към тях като ги избягвате.

Ягодите са ключови в кулинарията не само при гарнирането на десерти, но много често се използват и за салати. Могат да бъдат използвани самостоятелно, нарязани на кубчетна с балсамов оцет или друг вид дресинг или в комбинация с други зеленчуци.

Рецептата, която подбрах за читателите на това прекрасно издание е за много лека въздушна торта. Казвам торта, тъй като в оригинал рецептата е за Angel food cake, но според нашите разбирания под „торта” разбираме крем – блат, крем- блат. Уверявам ви, резултатът е страхотен – лека, ефирна, въздушна и много апетитна.

Още ли се чудите какво да приготвите за идващия семеен празник?

„Ангелски” кекс с ягоди или Angel food cake

angelska-torta (3)За сместа:

- 10-12 белтъка
- 1 ½ ч.л. ванилия
- 1 ч. чаша или 200 г кристална захар
- 150 г брашно

За глазурата:

- 200 мл сладкарска сметана, охладена
- 2 с.л. захар
- 300 г ягоди
- пудра захар за поръсване (при желание)

1. Сложете белтъците в добре подсушена купа, на стайна температура 30 минути преди разбиване.


2. През това време си пригответе тавичка или форма за кекс с дупка в средата. Загрейте фурната на 180 С с вентилатор.


3. Добавете ванилията към яйцата и започнете да разбивате с миксер на средна степен до меки връхчета на сместа. Започнете да добавяте от захарта по 2 суп. лъжици като не спирате да разбивате. Накрая увеличете скоростта на миксера, докато цялата захар се разтвори и разбийте до твърд връх. Добавате брашното като разбърквате само с лъжица.


4. Изсипете сместа във формата. Печете около 20-30 минути, до зачервяване.


5. Извадете от фурната и оставете да изстине добре. Обърнете кекса наобратно, без да го вадите от формата, а подпрете формата от двете страни по ръбчетата. Целта е кексът да не се сплеска, а да остане въздушен. Оставете го така да се охлади за около 1 час.


6. Обърнете го отново, отделете го от стените на формата с помощта на нож или шпатула. Разрежете го в средата с назъбен нож за хляб.


7. Разбийте охладената сметана. Намажете лек слой сметана в средата. Можете и да добавите сладко от ягоди или пресни ягоди. Сложете втората част, добавете и останалата сметана. Гарнирайте с пресни ягоди. Поръсете с пудра захар при необходимост.

Автор и снимки: Даниела Динева
http://cooks-and-bakes.com

Още предложения за десерти: 

Безглутенов сладкиш с ябълки и бадеми
Торта „Червено кадифе“ с глазура от крема сирене
Кръмбъл с круши
Смути с ананас и портокал
Нежни петифури
Боровинков пай с кисело мляко


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Вкусно

4,816 преглеждания

Comments are closed.