Домашна паста с пиле и сушени домати
Продукти (за 2 порции):
За пастата:
2 големи яйца
2 чаени чаши брашно тип 00
За соса:
2 домата
100 грама сушени домати
Маслини
Зехтин
Босилек
Сол
За пилето
2 пилешки гърди
Соев сос
Къри
Черен пипер
За да приготвим първо пастата, пресяваме 2 чаени чаши брашно (тип 00). В тях правим кладенче, в което чукваме 2 големи яйца (или 3 малки). Разбъркваме яйцата леко с вилица и започваме да месим с останалото брашно до получаването на плътно тесто. Ако сместа ви се стори суха, добавете малко студена вода. Ако ви се стори лепкава сложете още брашно. След като тестото е готово се завива в домакинско фолио и се оставя за около 30-40 минути да отпочине в хладилника.
Приготвяме соса за пастата, като запържваме в малко зехтин два обелени и ситно нарязани домата (за по-силен доматен вкус може да прибавите и малко доматено пюре). Към тях прибавяме 100 грама песто от сушени домати (или ситно нарязани). Добавяме маслини и ситно нарязан босилек.
След като тестото за пастата вече е отпочинало го разточваме на много тънка кора върху набрашнена повърхност. След това го нарязваме на ленти или други форми по желание. Кипваме голяма тенджера с вода, в която добавяме 1 лъжица сол и малко зехтин. Пастата се вари около 5 минути. Когато е готова се отцежда и веднага се прехвърля в готовия и още горещ доматен сос.
Овкусяваме пилето със соев сос, къри и черен пипер за около 1-2 часа предварително. Докато пастата ври, запържваме пилешките гърди в малко зехтин или на скара. Оставяме да отпочинат 5-10 минути преди да ги нарежем.
Сервираме с прясно настърган или нарязан на ленти пармезан.
6,238 преглеждания