7 супи за деца от 1 до 5 годинки

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

(Тези рецепти са от книжката на Първите седем “55 рецепти за деца от 1 до 5 години”)

pustra-supaПъстра супа

Продукти:

1 ч.ч. настъргани тиквички или жълта тиква

1 ч.ч. настъргани картофи

½ ч.ч. настъргано червено цвекло

½ ч.ч. настъргана целина

½ ч.ч. настъргани моркови

1 средно голям добре узрял домат

2-3 супени лъжици зехтин

магданоз, листа целина и сол

Начин на приготвяне:

Зеленчуците се задушават в мазнината и малко вода за 4-5 минути, след което се заливат с вряла вода и се варят още 10-15 минути, до пълното им омекване. Накрая се добавя обеления и ситно нарязан домат и след още 5 минути супата се сваля от котлона. Добавят се ситно накълцания магданоз и зелените листа от целината и ако е необходимо щипка-две сол.

Супата става още по-вкусна ако добавите 1-2 с.л. кисело мляко или заквасена сметана.

zalena-supaСупа с лапад

Продукти:

1 връзка пресен кромид лук

1 връзка лапад

40 мл олио

2 ч.л. червен пипер

150 гр. ориз

200 мл краве кисело мляко

Начин на приготвяне:

Почистете, измийте и нарежете на ситно лапада. Задушете в тенджера пресния лук с олиото.

Когато водата му се изпари, добавете червения пипер. Долейте вода и варете така сместа 10 минути.

След това прибавете лапада и с него варете чорбата още 8-10 минути. Добавете още топла вода, сол на вкус, ориза (фидето) и нарязани листа джоджен. Доварете чорбата до готовност на ориза

Счукайте чесън с една щипка сол и добавете киселото мляко. Разбийте сместа хубаво и с нея застройте чорбата след снемането й от котлона.

Сервирайте я топла.

supaЮнска зеленчукова супа с киноа

supa

Продукти:

1 тиквичка

1 ч.ч. зелен фасул

2 стръка целина (селъри)

3-4 листа цвекло или чаша пресен спанак/лапад /коприва или смес от тях

2 средно големи моркова

1 малка глава лук

1 чаша киноа

сол

копър, магданоз

2-3 лъжици зехтин

Начин на приготвяне:

Зеленият фасул, морковите и лука се нарязват на ситно и се задушават на слаб огън с мазнината и малко вода. Когато поомекнат се добавят нарязаната тиквичка и предварително накиснатата киноа. След 10 минути се добавят нарязаните листа целина и цвекло/лапад/спанак/коприва. Нужни са още няколко минути след като супата кипне да поври. Накрая се добавят копър, магданоз и ако е необходимо щипка сол.

supa-za-bebetaВкусна пилешка супа за злояди деца

Продукти:

100 гр. пилешко филе

1 картоф

1 морков

резен целина

фиде

прясно мляко или готварска сметана

щипка сол

магданоз

Начин на приготвяне:

Сварете пилешкото месо в леко подсолена вода заедно с картофа и моркова, след това накълцайте месото и зеленчуците на много ситно и заедно с фидето върнете в тенджерата за 5-10 минути. При нужда пасирайте с 1-2 импулса с пасатора, но не правете фина крем супа. Добавете ситно накълцан магданоз и по 1-2 с.л. прясно мляко или готварска сметана във всяка порция. Сервирайте със залчета сухар.

krem-supa-s-pileКрем супа с кореноплодни, дюля и пиле

Продукти:

1 морков

1 малък корен пащърнак

2 картофа

1 парче целина

1 малка глава лук

1/2 дюля

1 пилешко филе

1/2 ч.ч. сметана

3-4 с. л. зехтин

сол на вкус

Приготвяне:

Зеленчуците и пилето нарежете на малки кубчета. Сложете в подсолена вода. Добавете зехтина и варете до готовност на зеленчуците и пилето. Залейте сметаната накрая и щом заври свалете от огъня. Пасирайте супата до гладък крем.
Сервирайте с кротони или топъл хляб.

Тази рецепта ни беше любезно предоставeнa от: www.vkusnoikrasivo.com

supa-topchetaКласическа супа топчета

Продукти:

300-400 гр. домашно смляна кайма от телешко месо

1 глава кромид лук

1 морков

1 резен целина

1 картоф

1 домат

връзка корени за супа

4-5 с.л. зехтин или олио

2 с.л. ориз

сол на вкус

магданоз

За застройката:

2 с.л. брашно

¾ кофичка кисело мляко

1 жълтък

Начин на приготвяне:

Смелете месото в домашния робот и към получената кайма прибавете предварително накиснатия в хладка вода ориз, наситнен магданоз и щипка сол. Омесете каймата, ако е нужно добавете малко вода и оформете малки топчици.

В дълбока тенджера кипнете вода с корените за супа и пускайте топченцата във врящата вода. В отделен съд задушете в малко мазнина нарязания лук, настъргания морков, нарязания на малки кубчета картоф и целината, а след това прибавете в тенджерата при топчетата.

След 30-40 минути прибавете обеления и ситно нарязан домат и шепа фиде или 2 с.л. ориз/булгур/елда. Варете още 10 минути.

От жълтъка, киселото мляко и брашното направете варена застройка и след като свалите супата от котлона застройте супата. При нужда добавете сол на вкус и поръсете със ситно нарязан магданоз.

Proletna-supa-s-pestoЗеленчукова супа с песто

Продукти:

2 стръка зелен лук, измит и нарязан на кубчета

100 гр. зелен фасул, нарязан по дължина

1 голяма тиквичка, нарязана на кубчета

3 домата, не много големи, нарязани на кубчета

400 гр. бял боб – предварително сварен (може и от консерва)

1 ½ л. горещ зеленчуков бульон

1-2 с.л. зехтин

35 гр. фиде или една шепа

За пестото:

25 гр. пресен босилек

1 скилидка чесън

3-4 с.л. зехтин

25 гр. настърган пармезан

25 гр. слънчогледови семки

Начин на приготвяне:

Загрейте мазнината и задушете лука, докато омекне. Добавете зеления фасул и тиквичката и изсипете бульона. Опитайте и ако се налага, доовкусете със сол. Покрийте с капак и оставете да се вари на тих огън около 10 минути (докато се сготви фасула).

Междувременно направете пестото. Сложете босилека, чесъна, ядките, зехтина и пармезана в кухненски робот или пасатор и разбийте до получаване на гладка смес.

Добавете доматите, боба и фидето към супата и оставете да се готви още около 5-10 минути.

Добавете половината от пестото в тенджерата и разбъркайте. При сервиране слагайте по малко песто отгоре във всяка купичка. Чудесно допълнение към тази супа са препечените филийки или сухар.

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

165,016 преглеждания

Comments are closed.