7 супи за деца от 1 до 5 годинки
(Тези рецепти са от книжката на Първите седем “55 рецепти за деца от 1 до 5 години”)
Пъстра супа
Продукти:
1 ч.ч. настъргани тиквички или жълта тиква
1 ч.ч. настъргани картофи
½ ч.ч. настъргано червено цвекло
½ ч.ч. настъргана целина
½ ч.ч. настъргани моркови
1 средно голям добре узрял домат
2-3 супени лъжици зехтин
магданоз, листа целина и сол
Начин на приготвяне:
Зеленчуците се задушават в мазнината и малко вода за 4-5 минути, след което се заливат с вряла вода и се варят още 10-15 минути, до пълното им омекване. Накрая се добавя обеления и ситно нарязан домат и след още 5 минути супата се сваля от котлона. Добавят се ситно накълцания магданоз и зелените листа от целината и ако е необходимо щипка-две сол.
Супата става още по-вкусна ако добавите 1-2 с.л. кисело мляко или заквасена сметана.
Супа с лапад
Продукти:
1 връзка пресен кромид лук
1 връзка лапад
40 мл олио
2 ч.л. червен пипер
150 гр. ориз
200 мл краве кисело мляко
Начин на приготвяне:
Почистете, измийте и нарежете на ситно лапада. Задушете в тенджера пресния лук с олиото.
Когато водата му се изпари, добавете червения пипер. Долейте вода и варете така сместа 10 минути.
След това прибавете лапада и с него варете чорбата още 8-10 минути. Добавете още топла вода, сол на вкус, ориза (фидето) и нарязани листа джоджен. Доварете чорбата до готовност на ориза
Счукайте чесън с една щипка сол и добавете киселото мляко. Разбийте сместа хубаво и с нея застройте чорбата след снемането й от котлона.
Сервирайте я топла.
Юнска зеленчукова супа с киноа
Продукти:
1 тиквичка
1 ч.ч. зелен фасул
2 стръка целина (селъри)
3-4 листа цвекло или чаша пресен спанак/лапад /коприва или смес от тях
2 средно големи моркова
1 малка глава лук
1 чаша киноа
сол
копър, магданоз
2-3 лъжици зехтин
Начин на приготвяне:
Зеленият фасул, морковите и лука се нарязват на ситно и се задушават на слаб огън с мазнината и малко вода. Когато поомекнат се добавят нарязаната тиквичка и предварително накиснатата киноа. След 10 минути се добавят нарязаните листа целина и цвекло/лапад/спанак/коприва. Нужни са още няколко минути след като супата кипне да поври. Накрая се добавят копър, магданоз и ако е необходимо щипка сол.
Вкусна пилешка супа за злояди деца
Продукти:
100 гр. пилешко филе
1 картоф
1 морков
резен целина
фиде
прясно мляко или готварска сметана
щипка сол
магданоз
Начин на приготвяне:
Сварете пилешкото месо в леко подсолена вода заедно с картофа и моркова, след това накълцайте месото и зеленчуците на много ситно и заедно с фидето върнете в тенджерата за 5-10 минути. При нужда пасирайте с 1-2 импулса с пасатора, но не правете фина крем супа. Добавете ситно накълцан магданоз и по 1-2 с.л. прясно мляко или готварска сметана във всяка порция. Сервирайте със залчета сухар.
Крем супа с кореноплодни, дюля и пиле
Продукти:
1 морков
1 малък корен пащърнак
2 картофа
1 парче целина
1 малка глава лук
1/2 дюля
1 пилешко филе
1/2 ч.ч. сметана
3-4 с. л. зехтин
сол на вкус
Приготвяне:
Зеленчуците и пилето нарежете на малки кубчета. Сложете в подсолена вода. Добавете зехтина и варете до готовност на зеленчуците и пилето. Залейте сметаната накрая и щом заври свалете от огъня. Пасирайте супата до гладък крем.
Сервирайте с кротони или топъл хляб.
Тази рецепта ни беше любезно предоставeнa от: www.vkusnoikrasivo.com
Класическа супа топчета
Продукти:
300-400 гр. домашно смляна кайма от телешко месо
1 глава кромид лук
1 морков
1 резен целина
1 картоф
1 домат
връзка корени за супа
4-5 с.л. зехтин или олио
2 с.л. ориз
сол на вкус
магданоз
За застройката:
2 с.л. брашно
¾ кофичка кисело мляко
1 жълтък
Начин на приготвяне:
Смелете месото в домашния робот и към получената кайма прибавете предварително накиснатия в хладка вода ориз, наситнен магданоз и щипка сол. Омесете каймата, ако е нужно добавете малко вода и оформете малки топчици.
В дълбока тенджера кипнете вода с корените за супа и пускайте топченцата във врящата вода. В отделен съд задушете в малко мазнина нарязания лук, настъргания морков, нарязания на малки кубчета картоф и целината, а след това прибавете в тенджерата при топчетата.
След 30-40 минути прибавете обеления и ситно нарязан домат и шепа фиде или 2 с.л. ориз/булгур/елда. Варете още 10 минути.
От жълтъка, киселото мляко и брашното направете варена застройка и след като свалите супата от котлона застройте супата. При нужда добавете сол на вкус и поръсете със ситно нарязан магданоз.
Зеленчукова супа с песто
Продукти:
2 стръка зелен лук, измит и нарязан на кубчета
100 гр. зелен фасул, нарязан по дължина
1 голяма тиквичка, нарязана на кубчета
3 домата, не много големи, нарязани на кубчета
400 гр. бял боб – предварително сварен (може и от консерва)
1 ½ л. горещ зеленчуков бульон
1-2 с.л. зехтин
35 гр. фиде или една шепа
За пестото:
25 гр. пресен босилек
1 скилидка чесън
3-4 с.л. зехтин
25 гр. настърган пармезан
25 гр. слънчогледови семки
Начин на приготвяне:
Загрейте мазнината и задушете лука, докато омекне. Добавете зеления фасул и тиквичката и изсипете бульона. Опитайте и ако се налага, доовкусете със сол. Покрийте с капак и оставете да се вари на тих огън около 10 минути (докато се сготви фасула).
Междувременно направете пестото. Сложете босилека, чесъна, ядките, зехтина и пармезана в кухненски робот или пасатор и разбийте до получаване на гладка смес.
Добавете доматите, боба и фидето към супата и оставете да се готви още около 5-10 минути.
Добавете половината от пестото в тенджерата и разбъркайте. При сервиране слагайте по малко песто отгоре във всяка купичка. Чудесно допълнение към тази супа са препечените филийки или сухар.
167,379 преглеждания